Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СИНГАПУРСКОТО ИЗПИТАНИЕ НА ДОЙЧЕ БАНК

Германският банков първенец Дойче Банк (Deutsche Bank) и група, контролирана от двама могъщи магнати от Индонезия, се явиха на 20 февруари пред Върховния съд на Сингапур. Поводът е отколешна битка между немската финансова институция и регистрираната в Сингапур групировка Бекет във връзка с отпуснат от Дойче Банк мостов кредит за 100 млн. щ. долара в навечерието на финансовата криза в Азия през 1997 година. Изходът от съдебния процес пък ще покаже доколко са защитени правата на международните банки и на други кредитори при търговски спорове в Индонезия.
Ябълката на раздора е една от най-големите каменовъглени мини в света Адаро Индонезия. Мостовият кредит, който е трябвало да бъде последван от организирано от Дойче Банк дългосрочно финансиране, на практика осигурява по-голямата част от средствата, помогнали на Бекет да увеличи тогавашния си дял в Адаро от 15 на 40 процента. Бекет обаче прекратява плащанията по заема, а германската банка се превръща в обсаден кредитор на група, контролирана от едрия собственик на плантации Суканто Таното и на Хасджим Джоджохадикусумо - роднина на бившия президент Сухарто. По онова време и двамата магнати се борят да ограничат понесените загуби от финансовата криза в Азия през 1997-1998 година. Следват преговори между длъжници и кредитори и през 2001-а Дойче Банк съобщава, че е била принудена да наложи възбрана върху гаранцията на заема - въпросния 40-процентен дял в Адаро - и впоследствие да го продаде за 44.2 млн. щ. долара на друг могъщ бизнесмен от Индонезия Едуин Соераджая. Сделката става в момент, когато много индонезийски магнати правят и невъзможното да защитят активите си от задграничните кредитори и собственици на облигации. Така че на практика операцията на Дойче Банк по блокиране на залога и разпореждането с него е смятана за един от редките успехи на западен кредитор.
От своя страна Бекет завежда съдебен иск, като твърди, че германската финансова институция е влязла в тайно споразумение с компанията на купувача - Дианлиа Сетйамукти, която също е ответник по делото. Освен това, според обвинението, Дойче Банк е продала дела си в Адаро прекалено евтино и не е поканила алтернативни купувачи, действайки злонамерено. В отговор защитата посочва, че преди да сключи сделка с Дианлиа, е получила още две оферти, които били доста по-неизгодни. Банката обвинява също така Бекет, че е подала съдебния иск само защото цените на въглищата са се повишили значително през последните няколко години. Германците са внесли и контра-иск за все още неизплатените от Бекет 110 млн. щ. долара заем и дължимите лихви по него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във