Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СИНГАПУР СЕ ПРЕВРЪЩА В АЗИАТСКАТА ШВЕЙЦАРИЯ

Ловците на глави са кандърдисвали вече шест пъти 30-годишната Лин Лоу да смени работата си с предложения за двойно по-висока заплата и скрепени с договор премиални възнаграждения. Тя се грижи за клиентите милионери на Ди Би Ес бенк (DBS Bank) от Сингапур почти една година. Лин обаче предпочита да остане в Ди Би Ес - най-голямата по размер на активите си сингапурска банка. Лоялността й очевидно ще претърпи и други изпитания, защото най-големите световни финансови групировки, включително щатските Ситигруп (Citigroup) и Мерил Линч (Merrill Lynch), не пестят средства за обслужването на разрастващата се класа от инвеститори в Китай и Индия, които се появиха след икономическия бум там. Търсенето на частни банкери, стимулирано от данъчни облекчения, и субсидирано обучение на мениджъри на лично имущество са част от плана на сингапурското правителство да превърне страната в Швейцария на Азиатския континент.
Миналата седмица втората по големина швейцарска банкова групировка Креди Сюис (Credit Suisse Group) нае Марсел Крайс от Ю Би Ес (UBS) да оглави частното й банково поделение за Югоизточна Азия и Тихи океан. Той ще поеме длъжността на 1 февруари идната година, а новият му работодател планира да наеме 200 служители в Сингапур до края на 2006-а. Екип от 12 банкери пък премина на работа в швейцарския банков лидер Ю Би Ес на 31 март тази година непосредствено след като получи премиите си от третата по големина сингапурска банка Оувърсий-Чайниз бенкинг корп. (Oversea-Chinese Banking Corp.).
Уйлям Макдонъф - заместник председател на Мерил Линч, също посети Сингапур през март, за да прегледа плановете за разрастване на щатската финансова институция, която смята да назначи още 800 души там до 2009 година. А Деймиън Козловски - шеф на глобалните частни банкови услуги на Ситигруп, прескочи до града-държава през април.
Битката за таланти обаче качва разходите и може да забави банковия растеж. На частните банкери в Сингапур, които получават основна годишна заплата между 95 и 110 хил. щ. долара, вече се предлагат по 200 хил. долара, твърди анализатор от местния офис на консултантската компания Бостън кансълтинг груп. Годишните премии пък качват възнаграждението с още 20-30 процента. Въпреки това паричните мениджъри в Ню Йорк и Лондон печелят двойно повече. Очаква се свежата кръв да донесе на новия работодател повече бизнес, споделя Лоу от Ди Би Ес. Ако пък служителят, сменил работата си, не успее за шест месеца тласне напред, той просто бива уволнен. За клиентите, които разполагат със свободни средства за инвестиране от 1 млн. щ. долара нагоре, обикновено се разкрива частна банкова сметка и им се предлага управление на парите, имуществено планиране, съвети за благотворителна дейност и конфиденциалност.
Сингапур, чието население е около 4.4 млн. души, милионерите са 55 хиляди (според състоянието им в долари) към края на 2005 г. - с 13% повече от 2004-та, по данни на Мерил Линч. По оценка на експерти от Креди Сюис частните активи на местните банки могат да нараснат с 25% през идните 12 месеца (най-бързо в световен мащаб). Сингапурските частни банки управляват 200 млрд. щ. долара, или между 3 и 5% от световното богатство, пресмята Нгъ Нам Син - шеф на финансовия център за развитие в централната банка на страната. Около 70% от тези средства са от чужбина. Най-големият световен център на офшорно лично състояние е Швейцария, която държи около една трета от пазара, твърди томас Сутер - говорител на Асоциацията на швейцарските банкери в Базел. Швейцарските финансови институции управляват активи за 4.3 трлн. шв. франка (3.5 трлн. щ. долара) и 60% от тях идват отвън.
Сингапур се превръща в хранилище, откъдето банките да обслужват и други части на Азия, включително Китай и Индия, чийто БВП се увеличава най-бързо измежду 20-те най-големи стопанства в света. За да привлече инвеститори, правителството на страната е освободило от данъчно облагане капиталовите печалби от вътрешни и задгранични инвестиции. Чужденците могат да кандидатстват за жителство, ако имат поне 5 млн. синг. долара (3.17 млн. щ. долара) във финансова институция, контролирана от местната централна банка (Monetary Authority of Singapore). Тя финансира и обучението на частните банкери, за да помогне за попълването на недостига от кадри. Централната банка възстановява 70% от внесените 10 500 синг. долара за програмата за управление на личното състояние на богати индивиди, ако студентите завършат курса и до една година получат работа в този бранш. Двумесечната програма включва модули по икономика, пазари, деривативи и маркетинг, както и обучение за лидерски умения, етика и бизнес етикет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във