Банкеръ Daily

Финансов дневник

Сингапур намали прогнозата си за икономическия ръст

Централната банка на Сингапур преразглежда прогнозата си за икономически растеж от 1.5-2.5% за тази година и не изключва облекчаването на паричната политика извън цикъла, тъй като търговската война на САЩ и Китай оказва влияние върху зависимата от износа икономика. Това заяви Рави Менон, управляващ директор на сингапурските парични власти, цитиран от Ройтерс.

Очаква се икономиката на Сингапур да расте с най-бавните си темпове от десетилетие през тази година, а някои експерти дори прогнозират рецесия през 2020 г. Високотехнологичният производствен център е по-уязвим от търговската война в сравнение с други в Югоизточна Азия, подчерта Менон.

Прогнозите са икономическият растеж на годишна база да бъде по-слаб през второто тримесечие от постигнатото през първото тримесечие ниско ниво от 1.2%, дължащо се на глобалното забавяне, причинено от напрежението в търговията.

Сингапурската централна банка и министерството на търговията на страната ще изчакат официалните стойности за растежа на икономиката за второто тримесечие през юли, преди да приключат преразглеждането на прогнозата за цялата година, заяви главният икономист на сингапурските парични власти Едуард Робинсън. "На хоризонта има много нови фактори, които много внимателно изучаваме. Разбира се, анализаторите ще излязат с редица възможности и аз не бих изключил нито един вариант към настоящия момент," каза Менон и подчерта, че няма никакви признаци за някаква значителна промяна на бизнеса или фондовете от Хонконг към Сингапур.

"Продължителната несигурност в Хонконг не е добра за Сингапур. Хората са склонни да виждат твърде много през обектива на конкуренцията," отбеляза той.

Централната банка на Тайланд намали прогнозата си за икономическия растеж за 2019 г., но запази лихвените проценти. Множество негативни данни накараха икономистите да повишат залозите за облекчаване на паричните средства в следващото полугодишно политическо заседание на Monetary Authority of Singapore през октомври, или дори по-рано, ако глобалните перспективи за растеж се влошат и Федералният резерв на САЩ намали лихвените проценти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във