Банкеръ Daily

Финансов дневник

Сингапур може да отмъкне короната на Лондон като световен бизнес център

Ако Лондон изгуби статута си на бизнес лидер на света, Сингапур бързо ще го смени на водещата позиция, коментира Bloomberg, цитиран от investor.bg. Азиатската островна държава се нарежда след Лондон като най-добър глобален бизнес град, сочи ново проучване на PricewaterhouseCoopers, базирано на социални и икономически данни, публикувани преди вота на Великобритания за излизане от Европейския съюз. Индексът на компанията Cities of Opportunity Index, излизащ за седми път, поставя Сингапур пред Париж и Амстердам – два европейски града, които се опитват да привлекат чуждите компании в случай, че решат да преместят дейността си от Лондон.

Изключителните технологии, ниските данъци и ефикасните транспортни и инфраструктурни системи са помогнали на Сингапур да задмине Ню Йорк и да се изкачи с едно място напред в класацията спрямо предишното проучване от 2014 г., посочва PwC.

За разлика от други проучвания, които класират финансовите центрове въз основа на тяхната конкурентоспособност, индексът на PwC оценява градовете и по тяхното социално и икономическо здраве, измервайки показатели като лесно правене на бизнес, демография и технологична готовност.

Резултатите показват нарастващото бизнес влияние на Сингапур, отчасти в резултат на разширяващата се финансова и застрахователна индустрия, която формира около 13% от икономиката. Сингапур води пред основния си азиатски конкурент – Хонконг, в категории като лесно правене на бизнес, инфраструктура и здравеопазване, безопасност и сигурност. Хонконг спада с едно място надолу в индекса до девета позиция, отчасти заради по-слаби резултати на категорията, измерваща интелектуалния капитал и иновациите.

Малко градове задминават Сингапур от гледна точка на данъците. Корпоративната данъчна ставка е 17% спрямо над 30% във Франция, 35% в САЩ и средно 22,8% в 35-членната Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Анализ на общата корпоративна данъчна ставка, данъците върху физическите лица и данъчната ефективност показва, че Сингапур, заедно с Дубай и Хонконг, имат най-ниските ставки и най-високата ефективност“, казва PwC.

Втората позиция в индекса обаче не означава, че Сингапур ще привлече компании, търсещи да преместят дейността си извън Лондон при излизане на Великобритания от ЕС. Като начало градът-държава затяга правилата спрямо чуждестранните служители и има целогодишен проблем със замърсяването вследствие на горските пожари в Индонезия.

Рави Менон, ръководител на централната банка на Сингапур, каза във вторник, че компаниите стартират дейност в Хонконг и Сингапур, за да навлязат на азиатските пазари и Brexit може и да не навреди на привлекателността на Лондон като финансов хъб. „Лондон ще остане основен финансов център“, каза той. „Ако има известно изместване, то ще бъде към други финансови центрове в Европа“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във