Банкеръ Daily

Финансов дневник

Синдромът на ниските доходи ще ни преследва заради миналото, твърди експерт

Около 1 милион пенсионери взимат минималната пенсия, която ще е 219 лева от догодина, каза съветникът на вицепремиера Валери Симеонов по социалната политика Христина Христова пред БНТ.

Според нея синдромът на ниските доходи ще ни преследва още известно време заради ниската база, от която са тръгнали доходите. Тя заяви, че проектобюджетът на държавното обществено осигуряване е съгласуван със всички параметри. 

Тя отбеляза, че пенсиите са на база изработено и че в миналото някои хора са се опитвали изкуствено да повишат доходите си и затова сега има разминаване. Държавата все пак се опитва да пресече злоупотребите, добави Христова.

"При проектобюджетът на държавното обществено осигуряване много внимателно са следени всички макроикономически параметри, тези на БВП, на нарастването на доходите и всичко е взето предвид, както в Швейцарското правило за повишаване на пенсиите с 5,7%. Това решение е взето на база увеличение с 50% на инфлацията, предвид ръста на половината от средния осигурителен доход и за първи път от години имаме такова голямо число", каза още Христова.

Тя коментира и минималната работна заплата.

"Минималната работна заплата от 2000 г. е нараснала повече от 6 пъти и пак сме с най-ниската минимална заплата в целия ЕС. За този проблем се прави нещо. Доста от хората с минимална пенсия получават даже субсидии от държавата, за да я получат цялата, т.е. ако се следва формулата, ще взимат и по-малко. Между 1200 и 1500 лева пенсия трябва да получат около 10 000 човека", допълни тя.

Другият гост в студиото - икономистът Лъчезар Богданов пък отбеляза, че броят на осигурените лица расте.

"Важен е не само доходът, на който се осигуряват, но и ръстът на тези, които допринасят в осигурителната система. Имаме 19% икономически растеж и растеж на доходите за две години. За да има по-високи пенсии, трябва да има по-висок икономически растеж. Голямото социално неравенство идва не от ниските заплата у нас. Най-бедните 20% от населението не са тези, които работят на ниски заплати, а са тези, които изобщо не работят - хора с ниски пенсии, хора с увреждания, които взимат единствено минимална пенсия", отбеляза икономистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във