Банкеръ Daily

Финансов дневник

Синдикатите подкрепят влизане в чакалнята на еврозоната

Президентът на КНСБ Пламен Димитров

Конфедерация на независимите синдикати в България подкрепя влизането на страната ни да влезе в т.нар. „чакалня“ на еврозоната. Позицията на синдикатите е във връзка с напредването на дебатите за влизане на България в механизма за обменните курсове (ERM II).

"През последните дни сме свидетели на поредните спекулации и насаждане на негативизъм и апокалиптични очаквания сред обществото относно членството в ERM II. В тази връзка подчертаваме необходимостта от достоверно и подробно информиране на обществеността за поетите ангажименти и необходимите действия, за да бъде постигнато то чрез изпълнение на определени критерии", коментираха от КНСБ.

КНСБ възразява срещу опитите за манипулиране чрез прехвърляне на дебата в друга сфера, която няма нищо общо със значимата национална цел за пълноправно членство в Икономическия и паричен съюз на ЕС. В този смисъл, според нас участието на държавата в повишаването на капитала, на която и да е частна банка, е правилно в контекста на необходимостта да изпълним критериите за приемане на еврото и по-конкретно поет ангажимент към Европейската централна банка. Подобна инвестиция с публични средства изисква пълна прозрачност и гарантирана ефективност в средносрочен план.  

"Влизането в т.нар. чакалня е началото на дълъг процес, който изисква България да има не само стабилни публични финанси, но и частни такива. Всичко останало е предмет на друг разговор и той не трябва да се смесва с необходимостта страната ни да не пропусне и този път възможността да се присъедини към ERM II. Изразяваме отново готовност да бъдем включени в преговорния процес по присъединяването на страната ни, както към ERM II, така и към Еврозоната, за да може бързо и достоверно да достига информацията до всички граждани, които представляваме. По този начин е възможно заедно да подобрим информационната среда и експертизата", се казва още в позицията на КНСБ..

Facebook logo
Бъдете с нас и във