Банкеръ Daily

Финансов дневник

Синдикати и работодатели в нов спор за Бюджет 2018

Божидар Данев

Работодателите и синдикатите подновиха спора по Бюджет 2018, който бе приет от парламента на първо четене през миналата седмица.

Бизнесът определи бюджета за следващата година като консервативен и обърна внимание, че у нас не се инвестира във високотехнологични работни места.

Синдикатите също разкритикуваха текстовете, тъй като за работещите в социалния и здравния сектор не било предвидено повишение на заплатите.

Божидар Данев от Българската стопанска камара сподели, че управляващите нямат визия за бъдещето на България и на икономиката. Според него не е ясно дали увеличението на учителските заплати, предвидено в бюджета, ще намали броя на функционално неграмотните.

Шефът на КНСБ Пламен Димитров на свой ред заяви, след като страната ни е най-бедната в ЕС е логично да се говори за доходите на хората. 

"Вярно е, че за следващата година имаме най-големия бюджет и като приходи и като разходи, откакто има бюджет в България - около 3 млрд. и 500 млн. лева повече ще бъдат похарчени. От тях обаче за заплати ще бъдат похарчени само половин милиард", каза Димитров по време на диспута.

Според статистиката, която той представи, 575 лева са необходими за месечната издръжка на човек от 4-членно семейство. В София издръжката на един човек е с 200 лева по-висока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във