Банкеръ Daily

Финансов дневник

Синдикат ще поиска 1000 лв. минимална заплата от догодина

Синдикатът КТ "Подкрепа" ще поиска в Закона за държавния бюджет за 2020 г. да бъде заложена минимална работна заплата от 1000 лева. Икономическият съветник на синдиката Ваня Григорова, която се кандидатира и за независим евродепутат на последните избори, смята, че това минимално възнаграждение към момента отговаря приблизително на производителността на труда. Все пак нейните очаквания са, че правителството едва ли ще се съгласи с предложението.

Програмата на кабинета предвижда през следващата година минималното възнаграждение да се увеличи от 560 лв. на 610 лв., а през 2021 г. да достигне 650 лева.

Според Григорова управляващите няма да се съгласят с подобно предложение, защото преди последните парламентарни избори дори е било записано замразяване на минималната работна заплата и само извънредните избори са били повод правителството да промени намеренията, за да "съблазнява българските работници".

Изчисленията й показват, че заплатите в България са около една четвърт от средноевропейските, а производителността на труда в страната е около 50 процента от средноевропейската,

Отделно социалният министър Бисер Петков има идея да се върви към минимални заплати по икономически сектори, а да отпаднат преговорите за минимални осигурителни доходи, които отново бяха бойкотирани от бизнеса. В случая КТ "Подкрепа" са съгласни с тази възможност, тъй като лансирали това предложение през последните 10 години. Но разминаване с бизнеса се получава, тъй като работодателите настояват национална минимална заплата, а само минимални заплати по браншове. Синдикатът пък иска минимални заплати по браншове, но само ако се запази националната минимална работна заплата.

Григорова припомни, че за следващите две години в средносрочната прогноза е предвидено увеличение на минималната работна заплата. Григорова изрази надежда българските управляващи, които и да са те, през следващия мандат да заложат отново нарастващо увеличаване на минималната работна заплата, тъй като дори и да изпълнят настоящите си намерения, тя все още ще е драстично по-ниска от най-ниската в ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във