Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СИНДИЦИТЕ ПАВЛОВ И КУЗМАНОВ: НЕ СМЕ ПРОДАЛИ ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ

АКО РУСКИТЕ ОБЛИГАЦИИ НЕ БЯХА НА КРЕДИТНА БАНКА СЪДИЯТА НЯМАШЕ ДА РАЗРЕШИ ПРОДАЖБАТА ИМ

Всички руски облигации, които РОСЕКСИМБАНК купи, са собственост на Кредитна банка. Не сме продали чужда собственост, заяви за в. БАНКЕРЪ синдикът на фалиралата Мулти-кредитна институция Павел Павлов. Той изрази недоумение защо журналистите от националното радио и от в. Стандарт не са се обърнали към него или към колегата му Господин Кузманов, преди да пуснат информациите си, че част от руските облигации (RUS PRIN), които на 21 август 2000 г. РОСЕКСИМБАНК купи, са собственост на Овергаз Интернешънъл, а не на Кредитна банка.


За БАНКЕРЪ синдиците Павлов и Кузманов, съобщиха че на 7 януари 1999 г. бившето ръководство на Кредитна банка (пет дни преди да й бъде отнет лицензът) наистина е продало на Овергаз Интернешънъл руски облигации с общ номинал от 3.4 млн. щ. долара. Компанията, управлявана от Сашо Дончев, е платила за тях 1.36 млн. щ. долара, които са били на депозит в банката.


Тогавашните шефове на Кредитна банка обаче не са уведомили за сделката Банк ъф Ню Йорк, Ирландия, която води регистъра на тези облигации, и те не са прехвърлени своевременно на името на Овергаз Интернешънъл. На 7 февруари 1999 г. Кредитна банка бе обявена в несъстоятелност и ние можехме да наредим на Банк ъф Ню Йорк да прехвърли облигациите на името на Овергаз Интернешънъл само с разрешението на съдията, поясни Павлов.


На 3 ноември 1999 г. синдиците молят съдия Светлин Михайлов да им позволи да прехвърлят на Овергаз Интернешънъл полагащите му се облигации, но той им отказва.


Ако облигациите с общ номинал от 31.9 млн. щ. долара не бяха наши, Банк ъф Ню Йорк нямаше да ги прехвърли в полза на РОСЕКСИМБАНК. Освен това съдията Михайлов нямаше да разреши продажбата им. Що се отнася до Овергаз Интернешънъл, тя ще бъде включена в списъка на фирмите кредиторки на Кредитна банка, поясниха синдиците Павлов и Кузманов.


Те смятат, че атаките срещу тях не са случайни. Една от фирмите, които сигнализира прокуратурата да започне проверка на сделката за продажбата на облигациите, е Енергия 94 АД. Тя е създадена от Мултигруп България холдинг и от Илия Павлов. По-важното в случая е, че Енергия 94 АД участва в управителния съвет на Арес АД - също дружество от групировката на Илия Павлов, което обаче дължи на Кредитна банка 1.9 млн. лева. Но не плаща. Задължението на Арес АД пък е обезпечено с бензиностанция в Горни Богров и с терена, върху който е изграден параклисът Св. Илия.


Помолихме съда да издаде изпълнителен лист в полза на банката срещу Арес АД и когато го получим, започваме да събираме вземането си по съдебен ред. Ето защо Мултигруп поведе открита медийна война срещу нас, твърдят Павлов и Кузманов. Това обаче е само едната от версиите за атаките срещу сделката за продажбата на руските облигации на РОСЕКСИМБАНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във