Банкеръ Weekly

Финансов дневник

„Сибанк“ получи награда за социална отговорност

„Сибанк“ спечели специалната награда в конкурса за корпоративна социална отговорност на Български форум на бизнес лидерите. Общият брой на компаниите, които се състезават с реализирани проекти през 2013 г. е петдесет и шест. Годишните награди „Отговорен бизнес 2013“ се връчват за единадесети път, като всички подадени проекти през годините наброяват 551. Отличията бяха връчени на официална церемония вчера.

За специалната награда „Engage“ се избира един от всички кандидатствали проекти във категориите на конкурса. „Сибанк“ се пребори с конкуренция от общо 70 кампании и бе отличена с почетна статуетка за проектът си „Синьо лято“. Проектът е насочен към събиране на средства за деца от социални домове и реализирането на морската им ваканция.

„Пощенска банка“ и „Райфайзенбанк“ пък останаха съответно на трето и второ място в категорията „Инвеститор в обществото“. Проектът на първата финансова институция е насочен срещу трафика на хора чрез подобряване на информираността сред обществото. „Райфайзенбанк“ пък бе отличена за дарителската си инициатива „Избери, за да помогнеш“. Двете банки бяха задминати от телекомуникационният оператор „Глобул“. Призът бе присъден за създаването на Дневен център за хора с интелектуални затруднения. Наградите бяха връчени от министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

В категорията „Инвеститор в човешки капитал и условия на труд“ челно място зае „ЧЕЗ България“. Електроразпределителното дружество бе наградено за усилията в насърчаването и развитието на служителите в компанията. След него пък се нареди друг телекомуникационен гигант у нас. „Мтел“ се открои с програма за оценяване заслугите служителите, независимо от позицията им, и мотивирането им за развитие на професионализма. На трето място се нареди проектът на „Енерго-про Варна“. Дружеството се похвали със създаден фонд за лечение на служителите в неговия състав. Тук също министърът на социалната политика връчи наградите на отличените компании.

Призовете за инвестиции в знанието връчи заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев. Трето място зае програмата „Готови за успех“ на „Еврофутбол“. Веднага след него на почетната стълбичка се качи „Мусала Софт“. Компанията бе отличена за организирането и провеждането на национален конкурс по програмиране. Първата позиция в тази категория е отредена на „Телекик“. Компанията реализира академия, която предоставя обучение в областта на информационните технологии и разработката на софтуер.

В категорията „Маркетинг, свързан с кауза“ първо място спечели компанията „Ивентас“. Тя реализира кампания за набиране на средства за купуване на оборудване на кабинет за бъбречна диагностика на деца. Второ място пък зае футболният турнир на „Каменица“. Проектът „Поправи детството“ на „Компас“ съвместно с фондация „За Нашите деца“ зае трета позиция. Той набира средства за деца, лишени от родителска грижа. Тук наградите връчи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

Директорът Корпоративни комуникации в „Актавис“ Радослава Ганозова връчи наградата в категория „Най-добра социална политика на малко или средно предприятие“. Отличието грабна „Еймс Хумън Кепитъл“ за проекта „Не питай какво може България да направи за теб, а помисли какво Ти можеш да направиш за България“.

Шестата категория в конкурса отличава инвестициите в околната среда. Тук наградите връчи кметът на София Йорданка Фандъкова. Първо място зае „Екопак“ за проекта си „3D екобус“, който обучава децата в разделното събиране на отпадъци. След него се нареди „Есри“ с реализацията на пространствена карта на страната за целите на кампанията „Да изчистим България за един ден“. Третото место и бе и втора награда за „ЧЕЗ“. Дружество бе отличието в тази категория за усилията за опазване и защита на биологичното разнообразие при пренос на електроенергия.

Победителите в категорията „Инреститор в околната среда“ са натоварени и с тежката отговорност да представят страната ни в Европейските награди за околна среда на Европейската комисия. Те ще представят България в конкурса за Социална отговорност към природата, който ще се проведе през 2016 г. в Брюксел.

Всички първенци бяха удостоени с почетни статуетки, дело на художника Никола Енев.

 

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във