Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СИБ ОТНОВО ИСКА ФАЛИТ НА КУРОРТА РУСАЛКА

Стопанска и инвестиционна банка (СИБ) не отпуска хватката, в която е приклещила нередовния си длъжник - курортното селище Русалка АД. Причината е, че курортният комплекс не може да изплати заема, отпуснат му още в началото на 90-те години от бившата държавна Стопанска банка, която бе затворена на 23 септември 1996 година. През юли 2000 г. активите й бяха купени от БРИБАНК, която по-късно се преименува на Стопанска и инвестиционна банка. В началото на януари кредитната институция подаде жалба до Варненския апелативен съд срещу решението на Варненския окръжен съд, който в края на 2000 г. отхвърли иска й за обявяване на Русалка в несъстоятелност. Сега именно СИБ притиска Русалка АД да започне да обслужва дълга си, а той е 1.853 млн. лв. заедно с лихвите. Внимателният поглед върху финансовото състояние на курорта обаче показва, че е невъзможно то да погаси дълга си без чужда помощ. Защото още от средата на 1999 г. общата стойност на активите на дружеството е отрицателно число. През юли миналата година тя достига до минус 199 хил. лева. Общият размер на задълженията на Русалка АД пък нараства непрекъснато - вече става въпрос за суми от порядъка на 3.6 млн. лева. Въпреки всичко Ивайло Маринов, който е изпълнителен директор на най-големия акционер в дружеството - АКБ корпорация, твърди, че Русалка АД се развива по-добре отпреди и съдът няма основания да уважи жалбата на СИБ.
Изключителните права върху записванията за почивка в Русалка АД през 2000 г. се държаха от фирмата Нитурс. Съдружник в нея е Дочка Банева - съпруга на председателя на надзорния съвет на корпорацията Николай Банев. Част от туристите за летния сезон е осигурила и Балкантурист, която се контролира от Мултигруп. Може би след като групировката на Илия Павлов няма да получи дивиденти срещу своите 18.7% от капитала на Русалка АД, това е начинът да припечели поне нещо от курорта.
До 15 септември 2000 г. АКБ Корпорация държеше 60% от акциите на Русалка АД, които закупи от Агенцията за приватизация през 1999 г. за сумата от 2.01 млн. щ. долара. Преди четири месеца обаче бившият приватизационен фонд продаде 28% от капитала на курорта на пенсионното дружество ПОФ Гаранция. Любопитното е, че цената, на която е осъществена сделката между двете свързани дружества, е 69 лв. за всяка от прехвърлените близо 25 хил. акции. В същото време търсене на книжата на Русалка на фондовата борса въобще няма. На практика ПОФ Гаранция плаща 1.7 млн. лв., срещу което получава книжа, които не струват нищо и вложилите парите си във фонда може да получат вместо пенсии по чаша студена вода.
Със сделката за тези акции обаче АКБ Корпорация почти си избива парите, дадени на Агенцията за приватизация. Предполага се, че доста средства са изтекли от курорта към бившия приватизационен фонд чрез Нитурс и охранителната фирма АКБ - компания за инвестиции и сигурност. Така че независимо от фалита, който заплашва курорта, Николай Банев и хората му едва ли съжаляват за инвестицията си.
Ощетените в случая са вложителите в осигурителното дружество. Гаранция кандидатства за лиценз за осъществяване на дейност като пенсионен фонд пред Агенцията за осигурителен надзор. Първоначално от ведомството върнаха документите му заради неточности. Те вече са поправени и Гаранция отново чака решението на лицензиращата агенция. Клиенти на осигурителното дружество са главно работещите в предприятията от структурата на АКБ Корпорация. По-големите сред тях са Полимери - Девня, Изида - Елин Пелин, Елма - Троян, и Динамо - Сливен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във