Банкеръ Daily

Финансов дневник

Швейцарски регулатор санкционира "Газпромбанк"

Пазарният регулатор на Швейцария - FINMA забрани на руската банка "Газпромбанк" да придобива нови частни клиенти. Регулаторът изказал опасенията си, че представителството на банката в страната е участвало в пране на пари за период от 10 години. FINMA цитира по случая "Досиетата Панама". 

"Асошиейтед прес" посочва, че за първи път швейцарският пазарен регулатор оповестява нередности за която и да е компания след изтичането на "Панамските досиета". В изтеклите документи фигурираха редица имена, за които се твърди, че са от близкия кръг на руския президент Владимир Путин.

От FINMA заявиха, че са станали ясни "сериозни недостатъци в процесите срещу прането на пари" по отношение на частните клиенти на "Газпромбанк" в Швейцария. Регулаторът подчерта, че банката не е успяла да извърши "адекватни икономически разяснения за бизнес отношенията и сделките с повишени рискове от пране на пари".

Швейцарският пазарен регулатор е проверил 30 банки след "панамската афера". "Газпромбанк" е единствената, която е санкционирана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във