Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ШВЕЙЦАРСКАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА ЗАПОЧВА БИТКА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ

Централната банка на Швейцария планира масирана медийна кампания, целяща да защити нейната независимост. Природно приветливият й управител Жан-Пиер Рот заяви, че очаква чрез свои редовни появи по телевизията да се пребори със схема, която можела да компрометира банковата свобода и да изпрати тревожен сигнал към световната финансова общност.
Гневът на швейцарските централни банкери е насочен към едно предложение на социалдемократите - втората по големина партия на страната, част от банковата печалба да отива във все по-изтъняващата пенсионна система. Притесненията на Рот и на други бизнес лидери в Швейцария са, че тази схема - т. нар. инициатива Cosa, може да получи одобрение на свикания референдум по темата на 24 септември.
Според предлагания план първите 1 млрд. шв. франка от печалбата на Националната банка трябва да отидат в 26-те кантона на страната. А всички останали пари да се внесат за пенсии, защото, както и във всички други европейски държави средствата там все повече намаляват заради растящите разходи и намаляващата раждаемост. По оценка на Рот подобно предложение крие големи опасности поради нереалистичната оценка на възможностите за печалба на финансовата институция. А и нито една централна банка в света не е станала директен източник за финансиране на системата за социални осигуровки.
Неприятностите на Националната банка на Швейцария се коренят в изключително високата й рентабилност. За да осигури на федералното правителство и на местните власти на кантоните (към които се насочва печалбата й) известна предвидимост на бюджетното планиране, финансовата институция отдавна прилага схема на разпределение на почти постоянни приходи, а всички реализирани средства над тях отиват в специален резервен фонд, от който да се плаща в по-слаби години. През 2005-та обаче печалбата й скочи заради растящата цена на златото и доведе до голяма ревалоризация на златните й резерви, които са 1.29 тона. В резултат финансовата институция отчете 12.8 млрд. шв. франка чиста печалба през миналата година и 3.3 млрд. шв. франка през първото тримесечие на тази. Именно този неочакван приход стимулира претенциите и активността на привържениците на инициативата Cosa, въпреки че икономистите я определиха като късогледа и неефективна и обясниха, че единствено решителни структурни промени ще решат пенсионните проблеми в дългосрочен план. Официални представители на централната банка пък обръщат внимание, че обичайният размер на печалбата й, получен от търговски операции и управление на резервите, е около 1 млрд. шв. франка годишно и няма да е особено умно да се вадят прибързани заключения от ценовите движения напоследък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във