Банкеръ Daily

Финансов дневник

Швейцарската централна банка запази отрицателната депозитна лихва

Централната банка на Швейцария (ШЦБ) запази без промяна своята отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевия диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25% след  днешното редовно заседание.

Банката отново заяви, че ще интервенира на валутния пазар, ако това е необходимо, за да притъпи засилването на швейцарския франк, който остава "значително надценен" и представлява "предизвикателство за редици местни компании".

През декември 2014 година ШЦБ въведе отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,25%, като на своето заседание на 15-и януари тази година я понижи до -0,75% в опит да ограничи поскъпването на швейцарския франка след изненадващото решение на банката, че се отказва да защитава заложения преди близо три и половина години т. нар. "праг на търпимост" на евро/франк в 1,2000 нивото.

"Наказателната" депозитна лихва за средствата на търговските банки, държани в Централната банка, има за цел да намали търсенето на швейцарски франкове от страна на чужди инвеститори във времена на криза с оглед статута на франка като "валута-убежище".

Днес банката посочи, че отрицателните лихвени нива и нейната готовност да се намеси на валутните пазари ще помогнат за отслабване на възходящия натиск на швейцарския франк.

Централната банка на Швейцария очаква постепенно подобряване на растежа на БВП на страната през втората половина на настоящата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във