Банкеръ Daily

Финансов дневник

Швейцария може да забрани на частните банки да правят пари

Швейцария ще попита на референдум дали да бъде забранено на частните банки да правят пари. Инициаторите на референдума са събрали над 110 хил. подписа, като целта е да се даде по-голяма власт в системата на Централната банка.

Зад кампанията стои т.нар. Движение за швейцарски суверенни пари. Организацията настоява за ограничаване на финансовите спекулации. Частните финансови институции ще бъдат принудени да държат по-голям резерв срещу своите депозити, пише Telegraph.

Задачата на движението е да се блокира възможността трезорите сами да създават, с помощта на различни финансови инструменти, виртуални пари, които всъщност нямат никакво реално покритие. "Банките няма да могат да създават сами пари. Те само ще могат да отпускат заеми от финансите на вложители или със средства от други банки", се обяснява на сайта на организацията.

Ако швейцарските граждани подкрепят инициативата, тогава централният трезор на страната ще бъде монополист в създаването както на физически, така и на виртуални пари.

От движението обясняват, че суверенни са само тези финанси, които имат пълно покритие и са създадени от Централната банка на държавата. Това са монетите и банкнотите.

Според изчисленията на движението в момента едва 10% от парите в обращение в Швейцария са суверенни или реални. Останалите 90 на сто са виртуални.

Facebook logo
Бъдете с нас и във