Банкеръ Daily

Финансов дневник

Швейцарците не се оплакват от данък богатство

Данък богатство в Швейцария е рядък за планетата ни пример за начина, по който налогът върху активите работи на практика и то в днешното смутно време когато тези идеи набират отново скорост като едно от решенията за справяне с последствията от пандемията от COVID-19. Подобен данък ще задължи гражданите на най-богатите държави да обявят стойността на техните инвестиции, недвижими имоти, коли, предмети на изкуството, Bitcoin и дори на кравите и на пчелните кошери на селските стопани. След което те се облагат с определен процент, който в швейцарския случай варира по размер и метод на изчисление в различните кантони. Берн претендира, че разполага с най-ефективния налог сред няколкото държави, квъвели данъка. 

Наложените ограничения срещу разпространението на COVID-19 доведоха до мощен ръст на държавните дългове и нанесоха най-тежки поражения върху по-бедните хора. Облагането на личните състояния се дебатира от Калифорния до Обединеното кралство като инструмент за погасяване на задълженията и за справяне с неравенството. Сред най-активните му привърженици са щатският сенатор демократ Елизебът Уорън, нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц и икономистът Томас Пикети. 

Критиците пък излагат различни мотиви: от твърденията, че е несправедливо да се облагат активи, натрупани от доходи, по които вече са платени данъци, до по-практичните въпроси по какъв начин да се процедира с подобен налог. Да не говорим, че богаташите могат да се измъкнат от налога като променят юросдокцоята. Така направи милиардерът Илон Мъск, който се изсели от Калифорния - щатът с най-висок данък върху личните доходи.

Швейцарците обаче изглежда нямат подобни притеснения. 

Селски стопанин от кантона на Цюрих, например, брои в края на всяка година добитъка си и подава през последния ден данъчна декларация за общия им брой и за останалите си активи. Всяко селскостопанско животно получава официална годишна оценка, която за 2020-а е била: говедо - 2560 франка, млечна крава - 2400 франка, овца - 250 франка, агне - 100 франка, прасенце - 75 франка, пчелен кошер - 120 франка и т. н.  

Швейцария е сред някоколкото държави, които начисляват данък богатство. Броят им сред членовете на ОИСР падна от 12 през 1990-а на четири през 2017-а (Швейцария, Норвегия, Франция и Германия). Коронавирусът предизвика призиви за промяна. Идеята получи одобрението на германската Социалдемократическа партия, която е част от управляващата коалиция. Аржентина пък наложи еднократен налог на личното състояние през декември 2020-а. 

Разбира се, и в Швейцария има опоненти на този данък. Крисиян Фрей - заместник директор по финансовите и данъчните въпроси в съюза на швейцарските корпорации Economiesuisse - посочва, че налогът вреди на някои собственици на компании, които трябва да теглят пари от бизнеса си, за да го плащат и същевременно внасят и данък върху дивидентите.

Рационалното зърно в швейцарския случай обаче е, че по конституция всеки плаща съобразно обема на средствата си. Данък наследство в алпийския оазис е нисък и там не се облагат капиталовите печалби от движимо имущество каквито са ценните книжа. 

Данък богатство в действие:

В кантона на Женева семейна двойка с две деца и с чисто лично състояние от 1.2 млн. франка плаща налог в размер на 5737 франка или ефективна ставка от 0.48%, по данни на "Делойт". 

Тази мярка има и предпазни клаузи. Съществува формула, която проверява дали лица със солидни активи, но с ниски доходи са в състояние да плащат подобен данък. За селските стопани пък асоциацията на фермерите определя годишна оценка на добитъка им, за да улесни попълването на данъчните декларации. 

Крайният резултат е, че алпийският оазис извлича по-голям дял от този налог като съотношение от общите данъчни постъпления отколкото другите богати държави. 

Това се доказва от последните налични официални данни на ОИСР за периода от 1990-а до края на 2018-а. Делът на приходите от данък богатство от общия размер на данъчните постъпления в Швейцария е бил над 2.5% през този период и е достигнал почти 4% през 2018-а. В Норвегия той е над 1%, а във Франция е тръгнал от 0.4% през 1990-а, преминал е през 0.5% и е слязъл до 0.1% през 2018-а. В Германия приходите от налога са били почти нулеви.  

Това не означава, че ефективността му в Швейцария е безспорна. Анализ на професора по икономика от университета в Лозана - Мариус Брюлхарт - показва, че след като в властите в Люцерн са понижили данъчната ставка, е нараснал размера на декларираните активи.

Като цяло обаче страната е доволна от политиката на допълнително облагане на най-богатите. Защото тя отнема част от напрежението в политическия дебат за пропастта между имащи и нямащи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във