Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шведският модел отново победи конкурентите

Става все по-ясно, че рецесията в Швеция ще е много по-мека както от тази в еврозоната, така и от щатската.  Публикуван през седмицата анализ показва, че страната ще е в по-добро икономическо състояние дори от скандинавските си конкуренти през тази и през идната година. Това става ясно от последната прогноза на "Данске банк", която очертава по-щадяща криза в Скандинавия отколкото в останалата част на Стария континент.  

Прогнозите на "Данске банк" за БВП през 2020-а и 2021-а са както следва: 

- Швеция: 3.3% икономически спад през тази година и 3.8% ръст през 2021-а;

- Норвегия: 3.6% намаление на тазгодишния БВП и 3.7% увеличение през идната година;

- Дания: 3.5% икономически спад през 2020-а и 3% стопански ръст през 2021-а;

- Финландия: 4.5% спад през тази година и 2.5% ръст през идната.

Намалението на БВП на Швеция с 3.3% през 2020-а в сравнение с очаквания от "Данске банк" 8.3% стопански спад на еврозоната, 5.8% понижение на БВП в Обединеното кралство и 4.3% свиване на щатския БВП през тази година, показва по безспорен начин предимствата на шведския икономически модел. Според главния икономист на "Данске банк" - Лас Олсен - предвижданото икономическо представяне на Швеция "не се дължи на един единствен фактор" и се доближава до очакваното възстановяване на другите скандинавски държави.  

По оценка на Олсен "шведските компании са показали, че могат да се възстановят бързо от пандемията, точно както направиха след световната финансова криза през 2008-а - доказателство за силната конкурентоспособност на икономиката". Помага и режимът на гъвкан валутен курс. Олсен добавя, че силното евро определено влошава положението на износителите на Финландия и Дания, чиито валути са фиксирани към единната европейска валута.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във