Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ШВЕДИТЕ СЕ ГОТВЯТ ЗА КОНСОЛИДАЦИЯ

Шведските кредитни институции се извисиха над тълпата от европейски банки, които се измъчиха от многократните преоценки на вложенията си в заеми с висок риск. Резултатите на най-големите кредитори на Швеция - СЕБ (SEB), Нордеа (Nordea) Ханделсбанкен (Handelsbanken) и Сведбанк (Swedbank), потвърждават, че те наистина са избегнали всякакви сериозни инфекции от съприкосновението с дългови инструменти с ниско качество и оперативно са в добро здраве. Защото, за разлика от балансите на задграничните им колеги, опорочени от деривативите, шведите са заложили на по-обикновени и демодирани източници на доходи като лихви, такси и комисиони. По оценка на анализатора от Ю Би Ес (UBS) Андреас Хакансон, нито една от шведските банки няма реална експозиция в проблемните области, защото са се придържали към онези видове операции, които познават най-добре - кредитиране на корпоративни и дребни клиенти.
Архаичният скандинавски банков модел обаче може да бъде поставен на изпитание през идните месеци. Основният движещ фактор (в случая с Швеция) е евентуалното активизиране на сделките по сливания и поглъщания, след като дясното правителство на страната заяви, че е готово да продаде преди 2010-а своя 19.9-процентен дял в националния банков първенец Нордеа като част от приватизационната си програма. Всъщност на пазара отдавна се носят слухове за сливане между равни - на Нордеа и СЕБ, могъщата банка на фамилия Валенберг, макар че и двете страни отхвърлят подобна възможност. Засега с най-голяма практическа стойност са маневрите на финландската застрахователна компания Сампо (Sampo), която трупа дял в шведския банков лидер и вече притежава над 10% от акциите му. Ръководството на застрахователя твърди, че това е чисто финансова инвестиция. И ако Стокхолм и Сампо пуснат на пазара своите акции от Нордеа, със сигурност ще се явят достатъчно кандидати за ръката й. Банкови анализатори напомнят, че преди време италианската банкова групировка Уникредит (UniCredit) е оглеждала шведската си съперничка.
Цените на акциите на СЕБ и на Сведбанк пострадаха сериозно от инвестициите си в развиващите се балтийски икономики на Латвия, Литва и Естония. По оценка на международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс най-застрашени от световния спад сред 18-те европейски развиващи се пазари са трите балтийски държави и Исландия, защото стопанствата им са силно зависими от задграничните кредитни потоци. Точно този паричен приток отвън оказва най-голямо влияние върху регионалния растеж, който ще бъде застрашен, ако средствата пресъхнат. В Латвия, Исландия и Естония, чиито икономически перспективи Стандард енд Пуърс оценява като отрицателни, вече се наблюдават първите признаци на забавяне в растежа им.
Особено безпокойство буди пазарната оценка на Сведбанк, чиито балтийски операции се движат от поделението й Ханзабанк (Hansabank). Опасенията от рязък икономически спад в икономиката на балтийските републики и от последващо свиване на банковото кредитиране за жилищния пазар в региона породи тревоги, че Ханзабанк ще закъса и ще повлече и компанията майка. При сегашните котировки на акциите на Сведбанк (грубо 17 евро всяка), балтийското й поделение не струва почти нищо (от двуцифрена пазарна оценка), макар че няма никакви данни за проблеми в балтийския й кредитен портфейл, който е добре капитализиран, а необслужваните заеми са под контрол.
По оценка на анализатора от щатската Ситигруп (Citigroup) Ронит Гоуз, Ханзабанк е привлекателен актив, който се търгува с голяма отстъпка от действителната му стойност. Експертът смята, че Сведбан е добра мишена за стратегията покупка и последващо разбиване. Той посочва кредиторите DnB NOR от Норвегия и Ландсбанки (Landsbanki) и Коптинг (Kaupthing) от Исландия като потенциални кандидати за шведската банка. Гоуз не изключва и изненадваща кешова оферта от гръцката инвестиционна групировка Марфин (Marfin), която има подчертан интерес към развиващите се пазари от Европа и чийто основен акционер е финансовият конгломерат от Дубай Дубай файненшъл груп (Dubai Financial Group). Хакансон от Ю Би Ес пък определя пазарната оценка на Сведбанк като абсолютно смешна и твърди, че дори някой да плати 50% премия (като например DnB NOR), това няма да е откачена цена.
Малко вероятно е обаче СЕБ да привлече подобно внимание. Балтийските й операции са точно толкова стабилни, колкото и на Сведбанк, а акциите й са много евтини (около 16 евро всяка). Но двойната структура на книжата й я защитава от нежелана или спекулативна атака.
Анализатори и банкери предупреждават, че пазарното отношение към акциите на европейските банки в момента може лесно да предизвика краткосрочно обединение или друг вид преструктуриране на банковия сектор в Швеция. И добавят, че комбинацията от предложени за продажба големи държавни дялове, от прекалено обезценени ценни книжа и освободена от вложения в дългове с ниско качество дейност означава, че консолидационните изкушения на потенциалните купувачи скоро ще надделеят над пазарните страхове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във