Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ще влезе ли биткойнът в учебниците за "финансови балони"?

Космическият възход на биткойна през миналата година подтикна много анализатори да определят водещата криптовалута като един от най-спекулативните активи в историята. Сривът му през 2018-а наистина може да му утвърди място в "книгите за финансови балони, пише изданието Fortune".

Биткойнът изтри 70% от стойността си от декември насам. Поредното поевтиняване бе в петък, когато цената му падна под 6000 долара. Стотици други виртуални монети пък вече не струват нищо.

Наистина биткойнът и друг път се е възстановявал след голям срив. Този път обаче анализаторите изобщо не са сигурни, че това ще се случи отново. Те подчертават, че прекалено много хора вече знаят за криптовалутите и нови желаещи да инвестират трудно се намират, тъй като всеки вече има своята позиция "за" или "против" покупката на тези активи.

Наистина някои финансови акули са склонни да купуват дигитални монети, но повечето са възпирани от множеството регулации и хакерските атаки срещу криптоборсите. Експертите са убедени, че именно тази несигурност държи големите инвеститори встрани

Биткойнът отчете спад с 4.2% до 5791 долара в петък - най-ниското ниво от ноември миналата година според изчисленията на Bloomberg. Годишната загуба е около 59%, а тази за тримесечието - около 14%. Други монети, включително Ether и Litecoin, също се понижиха, докато общата пазарна капитализация на криптовалутите спадна до 236 милиарда долара спрямо 830 милиарда долара в края на миналата година.

Експертите обясняват последните сътресения с хакерските атаки срещу две южнокорейски борси, както и затягането на регулациите в Япония. 

Регулаторите по целия свят планират затягане на условията за търговия с криптовалути, тъй като в нея виждат незаконни практики, включително пране на пари, манипулиране на пазара и измами.

Според различни информационни източници между 800 и 1000 на брой пък са криптовалутите, които не струват нищо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във