Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ще тръгнат ли нагоре лихвите по кредитите?

Вече има очаквания за плавно покачване на лихвите на банковите продукти. В България на фона на рекордно ниските проценти по депозити и кредити у нас, икономисти и финансисти вече прогнозират плавен обрат в тази тенденция, съобщи БНТ.

Стигнали ли сме дъното на банковите лихви? Според Благовест Джурин е въпрос на време лихвите да тръгнат нагоре, от което не се притеснява, стига ръстът да не е шоков. "Би ме притеснило, ако се покачат с 2-3%, шоково покачване за един месец. Нормално е да има покачвания в рамките на пунктове проценти, до процент може би са нормални такива движения нагоре-надолу", коментира той.

В момента имаме най-ниските лихви, които изобщо някога банките ни са предлагали, категорични са експерти. Масово лихвите по депозитите се движат около нулата, а по ипотечните кредити средно 4%. Дъното обаче още не е достигнато. "Според мен, все още има има известен резон, известна възможност за допълнително намаление, доколкото тепърва ми се струва, че банките започват да са по-активни в кредитирането", посочи икономистът Георги Ангелов.

"Увеличението на лихвите, когато започне, нека да сме коректни, не става дума нито за ноември нито за януари догодина няма фиксиран срок и не се знае в кой точно момент ще се получат обстоятелства и фактори за обрата, но когато и да се се случи то ще е много плавно и на много малки стъпки", каза Петър Андронов,  председател на Асоциацията на банките. Експертите съветват хората, които искат сега да теглят ипотечен кредит, да планират добре.

"Ако месечната им вноска е 600 лева и не им проблем сега, да помислят какво ще стане, ако тя е 700 лева и дали ще ги затрудни, защото очаква се това плавно покачване - първо да е плавно, второ да не е голямо и не би трябвало месечната вноска да нарасне в следващите 3-4 години с повече от 10-15 до 20%", обясни кредитният консултант Тихомир Тошев.

Кредитните експерти съветват - в който и момент да не сте доволни от лихвата или условията по кредита си, може да поискате предоговаряне или да рефинансирате.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във