Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ще скочат ли таксите за българските туристи след приватизацията на гръцка магистрала?

Общонационалната стачка в Гърция се състои в сектори, на които им предстои приватизация, като синдикатите и протестиращите се притесняват за бъдещите последствия. Това е 10-тата поредна национална стачка в Гърция през тази година. Досега нито едно от исканията на протестиращите не е било удовлетворено, така че смисълът от тези стачки е доста спорен. Това каза Иван Петрински, журналист, пред Bloomberg.

Според журналистът притесненията са свързани с това, какво ще бъде състоянието на сектора при евентуална приватизация, кои ще са новите собственици, какви ще са заплатите и колко души ще загубят работата си. "Този страх е в основата на стачките в Гърция, които обикновено се случват извън туристическия сезон", посочи Петрински. Приватизацията е изключително необходима в сферата на транспорта и е договорена от няколко поредни правителства.

"Предстои приватизация на голяма магистрала, която касае българските туристи. Това означава допълнителни тол такси и поскъпване на пътуванията за българските граждани", подчерта журналистът. Също така предстои приватизация в сферата на жп транспорта, фериботния транспорт и енергетиката. "До момента не е имало голяма приватизационна сделка в енергийния сектор", отбеляза Петрински. "Когато една приватизация се изпълни добре, това винаги води до икономически растеж. Страната явно има амбицията да генерира индустриален растеж", заключи експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във