Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ще се омажем с пармезан

Десният Бойко и криво-лявото му правителство най-после направиха един изцяло ляв бюджет. С което иззеха функционалностите на левицата и я докараха дотам, че да предлага отделни "наброски", които промотира като алтернативен бюджет. Смях в залата!

Повечето допълнителни пари в проекта на бюджет за 2018 г. са за увеличение на доходите. Председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова с гордост заяви, че бюджетът е доста по-социален от всички досега. "Ако не слагаме луканка, ще сложим обилно пармезан", щедра е тя.

Значи, ще се омажем с пармезан.

Да, май този път ориентацията на основния финансов закон на държавата беше нацелена. На крилете на икономическия възход в Европа при ръст на БВП и растеж на икономиката у нас няма как да не е. Е, за региона планираният растеж е 5-5.5%, а нашият е само 3.9, но нейсе. Ние толкова си можем. Или пък, както казват учените глави, така се оставя буфер.

Проблемът е, че наливането на пари в нереформирани отрасли като образование, полиция, здравеопазване, отбрана ще продължи и следващата година. Това е така, защото програмното бюджетиране си остава за поредна година само намерение. А ролята му е министерствата да се бият за пари с проекти и то с доказване на  ефективността им. А не да искат много повече, отколкото има и да принуждават Бойко да ги дяла с тъпата тесла по свое усмотрение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във