Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ще продължим с плана за въвеждане на еврото, заяви служебният финансов министър Росица Велкова

Служебният министър на финансите Росица Велкова наследява на поста вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.
S 250 d34824bf f671 4689 8a66 f05c98cdfbd0

„Основните ни приоритети ще бъдат осигуряване на средства за произвеждането на изборите, изпълнението на държавния бюджет за тази година с оглед на гарантиране на ликвидност. Ще положим усилия да запазим нивото на събираемостта на приходите, за да могат да бъдат финансирани гласуваните в актуализацията разходи при спазване на бюджетното салдо. Ще съставим проект на базов бюджет за 2023 г., спазвайки бюджетната процедура, който да може да послужи като основа на следващото редовно правителство. Ще продължим дейностите по плана за въвеждане на еврото.“ Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева по време на церемонията за приемане на поста от вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев.

Тя изрази благодарността си към Асен Василев за оказаното ѝ доверие да бъде част от неговия екип и за съвместната им работа в Министерството на финансите. Министър Велкова уточни, че в изпълнение на функциите и задачите си ще разчита изцяло на експертизата на администрацията на Министерството на финансите и неговите структури.

От своя страна, Асен Василев посочи, че оставя финансите на държавата в много добро състояние - бюджетният излишък е над 1.5 млрд. лв., в хазната има над 8.5 млрд. лв., с актуализацията разходната част на бюджета е напълно осигурена. „Доказахме, че може да се направи изключително широка социална програма и въпреки тежките кризи, които ни удариха, държавните финанси са по-стабилни, отколкото ги заварихме - с по-малък държавен дълг, с два пъти по-голям бюджетен излишък в сравнение с миналата година по това време и с предвиден бюджетен дефицит до края на годината, който е в рамките на критериите за влизане в евро зоната“, отбеляза Василев. Той изрази удовлетворението си, че предава поста на добър професионалист и ключов дългогодишен служител на Министерството на финансите, който познава в детайли състоянието на икономиката и държавната хазна.

Росица Велкова е родена през 1972 г. в София. Има магистърска степен по финанси в Университета за национално и световно стопанство. 

През 1993 г. започва работа в Министерството на финансите и има 28 г. професионален опит. От 2001 г. до 2017 г.  е началник на отдел „Устойчиво икономическо развитие” в дирекция „Държавни разходи“ със сфера на дейност бюджетно финансиране на първостепенни разпоредители с бюджет. В периода 2000-2001 г. е заместник-председател на съществуващата по това време Държавна агенция за осигурителен надзор.

През 2008-2009 г. представлява България в групата на финансовите експерти и във Финансовата комисия, които обсъждат бюджетните, финансовите и административните въпроси на ЮНЕСКО.

В периода между ноември 2017 г. и април 2021 г. е заместник-министър на финансите, От април до декември същата година е изпълнявала длъжността директор на дирекция „Държавни разходи“ в Министерството на финансите и от декември миналата година до момента е заместник-министър на финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във