Банкеръ Daily

Служебният финансов министър Росица Велкова:

Ще продължим с плана за въвеждане на еврото

Росица Велкова е родена през 1972 г. в София. Има магистърска степен по финанси в Университета за национално и световно стопанство. През 1993 г. започва работа в Министерството на финансите и има 28 г. професионален опит. В периода между ноември 2017 г. и април 2021 г. е заместник-министър на финансите. От април до декември същата година е изпълнявала длъжността директор на дирекция „Държавни разходи“ в Министерството на финансите и от декември миналата година до момента бе заместник-министър на финансите.

"Основните приоритети пред финансовото министерство ще бъдат осигуряване на средства за провеждане на изборите и изпълнението на държавния бюджет за тази година с оглед на гарантиране на ликвидност." Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева по време на церемонията за приемане на поста от вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев. "Ще положим усилия да запазим нивото на събираемостта на приходите, за да могат да бъдат финансирани гласуваните в актуализацията разходи при спазване на бюджетното салдо. Заедно с това ще съставим проект на базов бюджет за 2023 г., спазвайки бюджетната процедура, който да може да послужи като основа на следващото редовно правителство. Ще продължим и дейностите по плана за въвеждане на еврото“, заяви тя.

До момента Росица Велкова беше заместник на Асен Василев в Министерството на финансите. Тя работи в най-тежкия ресор - съставянето на бюджета, и познава състоянието на хазната по-добре и от мен, похвали я Василев. Тя е била един от ключовите хора, помогнали и при двете актуализации на бюджета. 

Предавайки кормилото на държавните финанси в ръцете на Велкова, Василев заяви, че ги оставя в много добро състояние. Бюджетният излишък е над 1.5 млрд. лв., в хазната има над 8.5 млрд. лв., с актуализацията разходната част на бюджета е напълно осигурена. Международни консултанти са препоръчали държавата ни да не емитира дълг на пазарите в чужбина. По думите на Василев следващият прозорец, в който страната може да емитира дълг в чужбина, ще е през септември.

Доказахме, че може да се направи изключително широка социална програма и въпреки тежките кризи, които ни удариха, държавните финанси са по-стабилни, отколкото ги заварихме. Те са с по-малък държавен дълг, с два пъти по-голям бюджетен излишък в сравнение с миналата година по това време и с предвиден бюджетен дефицит до края на годината, който е в рамките на критериите за влизане в евро зоната“, каза Василев. 

Ние бяхме 24-та държава, представила Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК, но ще сме 15-та държава, която може да получава средства, каза бившият финансов министър. На 1 август България подписа оперативното споразумение с Европейската комисия. Искането за плащане е подготвено - то е на стойност над 2.5 млрд. лева и може да бъде изпратено още в рамките на тази седмица, заяви Василев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във