Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ще повлияе ли отпадането на СОФИБОР на гражданите?

Отпадането на индекса СОФИБОР няма да се отрази на потребителите, защото законът ги пази. Това каза журналистът от в. „Банкеръ“ Петър Илиев в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова. „Ако погледнете в детайли новите условия, ще видите, че лихвените индекси са по-високи, но не и лихвите. А те са по-високи, защото това е реалната цена на ресурса, с който работят банките. Изчислих, че средната цена на привлечения ресурс за банковия сектор е 0,228. Обаче така банките са намалили риска за надбавката, тъй като при замяната общата лихва не може да е по-висока от предишните. По-нататък лихвите ще се повишават. Това не зависи от начина, по който се формира лихвения индекс, а от много други неща. Има детайли, които са важни – затова един потребител не може да си изчисли сам лихвения индекс. Това е непрозрачността на цялата тази работа. Трябва да имате предвид тези данни, на база на които се изчислява лихвеният индекс на какъв период се взимат, кога и т.н“.

Той добави, че повечето банки променят лихвения индекс, ако в базовите данни има увеличение или намаление в различни граници. Всички тези дребни неща са описани в плановете за потребление и начините за изчисляване на лихвения индекс, но никой потребител не им обръща внимание. „Лихвите могат да се покачат само и единствено, ако притокът на привлечени средства от фирмите и гражданите започне да намалява и банките се нуждаят от ликвидност“.

Другата опасност е, ако ЕЦБ рязко вдигне лихвените проценти – примерно 0,5-1% в рамките на една година. Но това не се очаква да стане преди средата на следващата година, коментира събеседникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във