Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ще остане ли световната икономика заложник на коронавируса?

Темповете на растеж на световната икономика може никога да не се върнат към докризисните равнища, заяви старшият икономист Патрик Кърби, цитиран от ТАСС.

На международен борсов форум Кърби изтъкна, че възстановяване на икономиката ще има, но то ще бъде много бавно. Според фонда още години наред икономиката ще остане под равнището от 2019 година, а дотогавашните темпове на растеж вероятно няма да бъдат достигнати никога.

Експертът допълни, че наблюдаваната в момента ситуация в много страни по света, въпреки положителните резултати за третото тримесечие, в много голяма степен е сравнима с най-тежките икономически последици от кризата през 2008-2009 година.

Патрик Кърби очаква централните банки да бъдат принудени да запазят ниски лихвите, тъй като в много страни започва втора вълна от коронавирус и глобалното възстановяване ще бъде относително бавно.

Според доклад на рейтинговата агенция S&P Global Ratings, представен през изминалата седмица, световна дългова криза в краткосрочен план по всяка вероятност ще бъде избегната, ако се приеме, че и икономиките и търсенето в частния сектор се възстановят. 

„Въпреки че вървим към рекордни нива на съотношение дълг към БВП, то ние вярваме, че дългова криза в краткосрочен план е малко вероятна“, посочва Александра Димитриевич, ръководител на подразделението за изследователска дейност на S&P. Възстановяването на икономиките се прогнозира на база очакването за наличие на широкодостъпна ваксина срещу COVID-19 до средата на 2021 г. и запазване на приспособимата парична политика, допълват от рейтинговата агенция.

S&P прогнозира, че световният непогасен дълг – включително този на правителствата, корпорациите и домакинствата, ще нарасне с 10% до 200 трлн. долара през 2020 г., нараствайки до 265% от брутния вътрешен продукт до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във