Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ще оцелее ли българската икономика, ако влезем в еврозоната

Дори България да влезе в еврозоната - това дали ще оцелее там, съвсем не е сигурно. Мнението е на двама водещи икономически експерти от Германия, които съветват европейските лидери, а вчера изнесоха лекция и пред български икономисти.

На 29 юни премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че ще бъдат подадени документи в един и същи ден за кандидатстване на България и за чакалнята на еврозоната, и за банковия съюз: "Това, което на колегите и днес ще им кажа, и съм им казвал: Банковият съюз и чакалнята на еврозоната трябва да станат в един ден. Готови сме за банковия съюз, но в един ден с подписването и чакалнята на еврозоната. Съгласен съм, нека да има съответния мониторинг, но да има и твърда дата, че това ще се случи", каза той.

Според Хайнер Фласбек и Пол Щейнхард бъдещето на еврото е несигурно и главна заслуга за това има поддържането на ниски заплати в Германия спрямо производителността там. А в България е обратното - високи заплати на фона на малкото, което страната произвежда, съобщи БНТ.

Ако използваме футболната метафора, положението изглежда като в стария виц - в Европа играят няколко отбора и накрая печели Германия. Икономическият шампион на Евросъюза обаче в дългосрочен план може да провали цялото първенство, защото поддържа ниски заплати на фона на голяма производителност, твърдят експертите. Това дава възможност на Германия да забогатява като търгува на външните пазари, но никоя друга страна-членка не е способна да прави същото. На футболен език това означава, че играта е нечестна, а на икономически - предвещава възможен срив на еврото, ако не се вземат мерки.

"България е заплашена от еврокризата по принцип, защото имаме забавяне на европейската икономика в момента. Освен това България е изправена пред загуба на конкурентноспособност, защото заплатите растат за сметка на това, което се произвежда. В бъдеще това може да доведе до драстична загуба на конкурентноспособност", заяви Хайнер Фласбек, професор по икономика.

"Погледнете държави като Италия - тя е в рецесия от 6 години и има висока безработица. Италия не може да създаде растеж и политическия резултат са антиевропейски настроения. Италианците искат да се изтеглят от еврозоната. Подобни тенденции съществуват и във Франция и в северните страни. Така че ако еврозоната не функционира и не осигури ниска безработица и висок растеж, тогава може и да се разпадне", каза още  проф. Фласбек. 

"Докато Германия не промени своята политика, ще ви трябват други инструменти, за да станете конкурентноспособни. Един от тези инструменти е да обезцените валутата си. Това не е съвършен инструмент, защото капиталовите пазари са в постоянно движение, но това е едно решение, което да поддържа вашата конкурентноспособност", е мнението на Пол Щтейнхард, изп. директор на списание "Макроскоп". 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във