Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Ще ни вадят от кризата с кредити

S 250 b6b71a86 bb54 4825 9717 e79560e81d35

Битката с невидимия убиец с кодово име COVID-19 навлезе в територията на икономиката и  ще нанесе втори пореден удар върху населението и бизнеса, при това не по-малко коварен от самия вирус.  Държавите в цял свят обявяват колосални финансови инжекции в икономиките си като основната цел е да  се запазят работните места и да се спаси бизнеса от фалити. Разбира се, България не е изключение. Но голямата разлика е, че при нас дори на фона на скромните ни възможности, мерките, обявени от правителството, изглеждат прекалено мижави. Още повече, механизмите, по които държавната подкрепа трябва да достигне до бизнеса  все още тънат в неясноти.    

Накратко

Обещаната обща стойност на правителствената помощ досега  е 4.5 млрд. лева. Реално обаче държавата ще използва 2.5 млрд. лева от бюджета.

Според изчисленията на премиера Бойко Борисов половината от тази сума ще бъде заделена по схемата "60 на 40", според която държавата ще покрие 60% от брутната заплата на работещ в засегнат сектор, а останалите 40% ще са за сметка на работодателя.

За възнагражденията на хората на "първа линия" в битката с коронавируса  - лекари, полицаи, медици, военни, ще бъдат отпуснати 500 млн. лева.

Капиталът на Българската банка за развитие ще бъде увеличен със 700 млн. лева.

Заради данъчната отсрочка, която получи бизнесът, по думите на премиера Борисов, в хазната няма да влязат близо 600 млн. лв. през следващите три месеца, а традиционно за Великден най-бедните пенсионери ще получат надбавка, което ще струва на бюджета 50 млн. лева.

Сметката явно се допълва от ефекта от портфейлните гаранции, които ББР ще предоставя на търговските банки.

На сцената излиза ББР

Българската банка за развитие, както многократно стана дума, ще получи пряка финансова инжекция. Това ще се случи чрез нейното капитализиране с 500 млн. лева, които ще бъдат използвани за издаване на портфейлни гаранции за бизнеса и 200 млн. лв. гаранции на "бързите" кредити за засегнатите от кризата работници. Доста любопитно е обаче, че финансовият министър Владислав Горанов загатна, че ще бъде подсилен и "административният капацитет" на банката и на нейното ръководство.

"Ако даваните на Българската банка за развитие 500 млн. лева, с които ще се гарантират 2.5 млрд. лева кредити за бизнеса, не са достатъчни, ние можем да капитализираме банката допълнително", заяви Владислав Горанов на 22 март,но не съобщи  подробности.

След официалното вписване на увеличението на капитала ББР се очаква от банката да обяви критерии, по които ще започне да предоставя портфейлната гаранция на търговските банки, като по този начин ще споделя с тях риска при отпускането на кредити за бизнеса. Все още не е ясно какъв процент от риска ще бъде покрит от държавната ББР. Например схемите на Фонда на фондове предвиждат гаранциите да покриват до 70-80% от загубите на ниво индивидуален кредит, но не повече от 25% на ниво кредитен портфейл.

Засега е известно единствено, че решенията относно кредитирането по тази извънредна програма ще зависят от търговските банки и кредитирането ще става  на пазарен принцип. 

Очертава се такъв вариант да бъде приложен и от ББР. Поне това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов.

"С мерките на БНБ и на българската държава се цели банките да станат по-гъвкави не само по отношение на новите, но и по отношение на сегашните  кредити", коментира Емил Караниколов на 23 март, пояснявайки, че до 25% от изтегления кредит ще бъде гарантиран от държавата.

"Бързи" кредити за работниците 

200 млн. лв. през ББР ще бъдат насочени към служители, пуснати в неплатен отпуск от своите работодатели. Те ще могат да изтеглят безлихвен заем от държавата в размер до 1500 лева. Единственото, което трябва да представят, е трудовият си договор. ББР ще преведе сумата директно на търговските банки ( на кои точно, засега не е ясно). Така че, който иска да кандидаства за такъв  държавен заем, трябва да посети обслужващата го или друга банка, за да разбере какви конкретни стъпки  трябва да извърви, за да получи парите. Срокът  за връщане на тези безлихвени заеми е до няколко години, уточни министърът на икономиката Емил Караниколов, който е и принципал на Банката за развитие.

Простата сметка показва, че ако бъде усвоен максималният размер – 1500 лв., такъв безлихвен кредит биха могли да вземат 133 хиляди души. Това изглежда крайно недостатъчно, тъй като според предварителните разчети само в туризма без работа ще останат 200 хиляди души. Да не говорим за ситуацията при свободните професии като журналистиката, където положението също не е розово.

Още тежест за търговските банки

В последните дни правителството опита да прехвърли още тежест на банките. "Надявам се в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски", заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Според него капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е именно заради това те да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от гражданите и фирмите, а не веднага да им разпродават къщите заради неплатен заем.

Неясноти

До редакционното приключване на броя не бе оповестена официална информация дали гаранциите, отпускани от ББР ще са за вече предоставени кредити или ще бъдат за нови такива. Не е известно и върху кой тип кредити ще се разпростре тази гаранция – върху тези за оборотни средства или за друг вид заеми? И изобщо кой предприемач ще задължи фирмата си допълнително, при положение, че очаква намалено търсене в следващите една-две години в условията на световна рецесия подобна тази от 2008 г., както прогнозира тези дни и директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Необходимо е да изчакаме продуктите, които ще предложат от държавната банка за да може да ги анализираме, но 500 млн. лв не мога да стигнат за никого, търдят някои експерти. Според тях тези мерки ще проработят бавно и трудно. Няма и план за действие, в случай че кризата, породена от коронавируса не се "изпари" в следващите три месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във