Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ще ни предложат еврото по начин, по който не можем да го откажем

Пиер Московиси

Европейската комисия се стреми да направи приемането на еврото по-привлекателно за членките на Европейския съюз, които са извън валутното обединение, съобщи еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс.

Предложенията ще бъдат представени другата седмица в проект за бъдещето на еврозоната, който е част от по-широк план, иницииран от Европейската комисия във връзка с това как да бъде реформиран съюза след Брексит и на фона на скока в евроскептичните нагласи.

"Ще се опитаме да изготвим рамка, която е достатъчно привлекателна, която е като, както казват във филмите, оферта, на която не можете да устоите", каза Московиси пред журналисти, попитали го за детайли по неговите предложения за "довършване на Икономическия и паричен съюз до 2025 година".

Страните от ЕС, с изключение на Великобритания и Дания, са задължени да въведат еврото, но няма краен срок за това, припомня Ройтерс.

Общественото мнение в държавите извън еврозоната често е срещу присъединяването към единната валута. В Полша 57 процента от анкетираните са против еврото, сочат данни от Евробарометър, публикувани през декември.

Противопоставянето е силно и в Чехия, Швеция, Дания и България, докато унгарците, хърватите и румънците в по-голямата с част са благоразположени към валутния съюз, отбелязва Ройтерс.

Московиси, който говори на форум на европейския бизнес в Брюксел (European Business Summit), предупреди за "бунт" в еврозоната заради икономическите различия между юга и севера, които комисията иска да изглади, предаде Франс прес.

За тази цел на 31 май ще бъдат представени предложения за задълбочаване на Икономическия и паричен съюз, посочва агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във