Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ще има ли конфликт в управляващата коалиция заради бюджета

Още в петък (4 февруари) Комисията по бюджет и финанси в парламента ще разгледа на първо четене трите законопроекта, свързани с държавния бюджет за 2022 г. - финансовите закони на държавата, на здравната каса и на общественото осигуряване. Във финансовите среди са разделени в оценките си за първия проектобюджет, изготвен от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и неговия екип. От една страна, той е оценяван като амциозен и бюджет на растежа, но от друга - и като разточителен и несъдържателен откъм реформи.

С вкарването на проектобюджетите в парламента, основният въпрос обаче се измества към това дали управляващото мнозинство, съставено от ПП, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" ще подкрепи проектобюджета във варианта, предложен от финансовия министър, или ще се стигне до търкания в коалицията, че защо не и до конфликти. 

Едно от предложенията, по които има изначални разминавания между партньорите в управлението, е заложеното повишение на осигурителните прагове. До момента министърът на финансите Асен Василев е непоклатим в позицията си, че максималният осигуретелен праг трябва да се увеличи от 3000 на 3400 лева.

"Когато се вдигат средните заплати, трябва да се вдига и максималният осигурителен доход и това е нормално", казва Василев.

В лично качество председателят на Бюджетната комисия Любомир Кариминаски изказа мнение, че сега не е момента за подобен ход.

"Моята теза е, че не е сега моментът. Ако има аргументи, ще ги чуя, аз също ще приведа аргументи по тази теза. Ние сме коалиция, но не значи, че трябва да имаме еднакви мнения. Аз винаги съм показвал, че когато човек иска да спори, може да приведе достатъчно аргументи", коментира преди дни Любомир Каримански.

Против вдигането на прага са от "Демократична България". Но пък категорична подкрепа финансовият министър може да очаква от БСП. 

Другият спорен момент може да е свързан с предложените политики по отношение на дефицита и дълга. Представената от вицепремиера Асен Василев рамка предвижда дефицит от 5.9 млрд. лв. (4.1% от БВП) в края на годината, както и 7.3 млрд. лв. лимит за поемане на нов държавен дълг, като с 3 милиарда от тях ще бъдат рефинансирани стари задължения. 

Отново от ДБ обаче изказват притеснения от заложеното увеличение на дефицита.

"Демократична България" е притеснена от увеличението на дефицита, заложен в Бюджет 2022, а също и от увеличението на максималния осигурителен доход, за което има уговорка да не се случва до юли", коментира депутатът Ивайло Мирчев. 

Сценарий, при който бюджетът да бъде приет с плаващи мнозинства, т.е. с гласове от опозицията, е много малко вероятен. От ГЕРБ отхвърлят проектобюджета с аргумента, че стъпва на грешни оценки и прогнози, а от "Възраждане" виждат риск за непрозрачно разпределение на милиарди левове. Засега ДПС не са изразили становище по предложенията на финансовия министър.

Обстоятелствата обаче подсказват, че на този етап мнозинството няма да се разцепи и ще се съберат достатъчно гласове за приемането на Бюджет 2022. Причината е, че бюджетната процедура ужасно закъсня заради политическите сътресия около съставянето на работещо редовно правителство, като в първите три месеца от годината държавата работи с параметрите на миналогодишния бюджет. За целта бе прието извънредно законодателство, стъпващо върху изключенията, заложени в Закона за публичните финанси.

Отделно, както намеква и Ивайло Мирчев от ДБ, управляващата коалиция явно върви в посока отлагане на всички спорни въпроси по бюджетната политика за в бъдеще. Финансовият министър Асен Василев остави тази вратичка, тъй като в аванс обяви, че в периода юни-юли ще предложи актуализация на бюджета, която ще обхваща по-пълно политиките от коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във