Банкеръ Daily

Финансов дневник

Щатските власти разследват платформата Robinhood на Влад Тенев

Федералните власти разследват сагата с ударното поскъпване на акциите на GameStop и AMC, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. 

Прокурорите и регулаторите разследват дали лудостта при ежедневната търговия е била форма на манипулация на пазара или друга незаконна дейност и каква е ролята на платформата Robinhood и со. Службата за измама към Министерството на правосъдието е поискала информация от платформата за търговия Robinhood на българина Влад Тенев и социалната мрежа Reddit, които подхранваха търговията с акции на GameStop, пише изданието.

Отделно Комисията за търговия със стокови фючърси разследва как армията от дребни инвеститори от Reddit се е насочила към търговията със сребро, след като акциите на GameStop поевтиняха.

Мениджърите на Robinhood, Melvin Capital и Citadel Securities ще да бъдат изправени пред Конгреса на САЩ, за да дадат показания за борсовата сага с акциите на GameStop Corp. По информация на "Ройтерс" изслушването ще се проведе на 18 февруари. 

Както 'Банкеръ" писа, разпитите в Комисията по финанси към Камарата на представителите е част от серия разследвания, които ще се проведат във Вашингтон, за да се установи какво се случи на капиталовите пазари в началото на годината.

Очаква се изслушванията да обхванат въпроси, свързани с потока на поръчките за покупки и продажби на акции, както и т.нар. "къси" продажби на акции на GameStop, притежавани от хедж фондове. Агресивното поведение на малките инвеститори от форума Reddit доведе до драматично поскъпване на акциите на GameStop и до милиардни загуби за хедж фондовете.

Платформата Robinhood си навлече критики по време на лудата търговия с книжата на GameStop, след като временно спря възможностите за покупка на акциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във