Банкеръ Daily

Финансов дневник

Щатските банки разпределят допълнително 2 млрд. долара на акционерите си

Най-големите американски банки обявиха в началото на седмицата намеренията си да платят на инвеститорите допълнително 2 млрд. щ. долара под формата на дивиденти през третото тримесечие.

Това стана възможно след като през миналата седмица Федералният резерв отмени временните ограничения за възмездяване на акционерите по време на пандемията от COVID-19 заради добрите резултати от стрес тестовете на банките, огласени на 24 юни.

Решението е израз на доверието на едрите щатски кредитори, които смятат, че ще могат да разпределят повече средства на инвеститорите си и същевременно да се задържат значително над капиталовите равнища, които изисква Федералният резерв. 

"Моргън Стенли" ще удвои размера на тримесечния си дивидент от 35 на 70 цента за акция и ще увеличи обема на програмата си за обратно изкупуване на акции от 10 на 12 млрд. щ. долара. Главният изпълнителен директор Джеймс Горман заяви, че банката "е акумулирала значителен допълнителен капитал през последните няколко години и вече разполага с един от най-големите капиталови буфери в сектора".

И други едри кредитори побързаха да последват примера на "Моргън Стенли".

"Голдмън Сакс" повиши дивидентите от 1.25 на 2 щ. долара за акция; "Джей Пи Моргън Чейз" направи по-скромно движение от 90 цента на 1 щ. долар; "Бенк ъф Америка" увеличи плащанията към акционерите от 18 на 21 цента за акция. 

"Уелс Фарго" удвоява дивидентите до 20 цента - размер който все още е далеч под изплащаните преди година 51 цента на фирмена книга. И, подобно на "Морган Стенли", планира да похарчи около 18 млрд. щ. долара за обратно изкупуване на акции в периода от 1 юли 2021-а до 1 юли 2022-а.   

Тринадесетте банки, които изненадаха приятно инвеститорите в началото на седмицата, ще платят допълнителни дивиденти в размер на общо 2.08 млрд. долара през третото тримесечие, по сметки на "Файненшъл таймс", основаващи се на последните данни за банковите нижа. 

Обратното изкупуване на акциите ще излезе по-скъпо на кредитните институции отколкото преди Федералният резерв да въведе пандемичните рестрикции заради далеч по-високата пазарна оценка на книжата.

Въпреки това много банки оповестиха мащабни програми за покупки на акциите си след стрес тестовете през декември 2020-а. За "Джей Пи Моргън Чейз" сумата е 30 млрд. долара, "Бенк ъф Америка" е одобрила сделки за 25 млрд. долара. 

В последния си анализ от миналата седмица Федералният резерв прави заключение, че 23-е банки, включени в тестовете, могат да понесат обща загуба за почти 500 млрд. щ. долара и въпреки това да покрият безпроблемно капиталовите изисквания. 

Резултатите от стрес тестовете, решението на Федералния резерв и плановете на щатските банки да възстановят плащанията към акционерите илюстрира силата и стабилността на възстановяването на американското стопанство. Повечето международни институции и независими икономисти прогнозират, че БВП на САЩ ще нарасне с почти 7% растеж през тази година.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във