Банкеръ Daily

Финансов дневник

Щатският Сенат одобри нов пакет от стимули за 900 млрд. долара

След изнурителни, продължили с месеци спорове, американските законодатели постигнаха съгласие за нов пакет от икономически стимули за почти 900 млрд. щ. долара, в който са включени повече средства за подпомагане на дребния бизнес и директни плащания на безработни и на американски семейства, изнемогващи под ударите на пандемията. Споразумението е вторият по размер в историята на САЩ закон за икономически облекчения след подписания от президента Доналд Тръмп на 27 март 2020-а Акт CARES (законът за подпомагане, облекчения и икономическа защита срещу коронавируса) на стойност 2.2 трлн. щ. долара. 

"Благата вест" бе оповестена от председателя на републиканското мнозинство в Сената - Мич Маконъл - в късните вечерни часове на 20 декември. Сделката с Нанси Пелоси - председател на доминираната от демократите Камара на представителите - и със съпартиеца й от Сената Чък Шумър, бе сключена малко преди да изтече срокът за финансиране по предишния закон и няколко дни преди американската администрация да излезе в коледна ваканция. Маконъл посочи, че новият договор включва удължаване на Програмата за защита на трудовите възнаграждения на дребния бизнес и "продължава и възобновява" изплащането на федералните обезщетения при безработица на милиони американци, загубили работата си по време на пандемията, както и "още един кръг директни плащания".

В споразумението за икономически стимули са включени чекове на стойност до 600 щ. долара за индивид в зависимост от доходите, по 1200 долара на женени двойки и по 600 долара на дете. За сравнение, по предишния закон CARES бяха направени преводи от по 1200 щ. долара на възрастен американец. Федералното правителство ще дава допълнително по 300 щ. долара седмично за застраховки срещу безработица до средата на март. Предвидени са 284.5 млрд. долара под формата на заеми за дребния бизнес за плащане на ренти и на заплати и средства за подпомагане на разпространението на ваксините срещу COVID-19. 82 млрд. долара отиват за колежи и училища и 25 млрд. долара под формата на помощи за плащане на наеми, както и удължаване на мораториума върху принудителното изваждане на неплатежоспособни наематели от жилищата им.

Целта на мерките е да послужат като спешен мост за финансиране през първото тримесечие на 2021-а, като новоизбраният президент Джо Байдън и лидерите на двете парламентарно представени партии заявиха намеренията си да преразгледат помощта през новата година. 

Сделката трябва да се одобри от Камарата на представителите и от Сената преди да бъде изпратена в Белия дом за подпис от президента Тръмп. Законодателите започват да гласуват споразумението на 21 декември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във