Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЩАТСКИЯТ НАДЗОР ПОДХВАНА БРОКЕРСКИТЕ ФИРМИ

Щатските контролни органи започват през идната седмица проверки по места на около 40 брокерски фирми, участвали в продажбите на ценни книжа с определяни на аукциони лихви. По този начин се дава тласък на националното разследване дали компаниите са пропуснали да предупредят клиентите си за колапса на пазара. Контролната служба на финансовия сектор (FINRA), която регулира дейността на почти 5100 брокери, е пуснала през август писма до фирмите, с които изисква детайлни отчети по въпроса, споделя източник пожелал анонимност, който е разгледал документите. Главният прокурор на щата Ню Йорк Андрю Куомо пък потвърди на 20 август, че е привикал за изслушване в паралелно следствие представители на компаниите Фиделити инвестмънтс, Чарлз Шуоб корп., Опенхаймер холдингс, Ти Ди Америкън холдинг и И*трейд файненшъл корп.. Фиделити - най-големият мениджър на взаимни фондове в света, е под прицела и на щатската управа на Масачузетс, която на 19 август настоя групировката да купи обратно от индивидуалните инвеститори замразените облигации, които е продала чрез брокерското си звено.
Финансовите контролни органи пренасочват центъра на вниманието си към брокерските фирми, които продават ценните книжа от банките емитенти, след като постигнаха споразумение с пет групировки от Уолстрийт, включително и Ситигруп и Ю Би Ес, да купят обратно облигации с формирани на аукциони лихви за около 35 млрд. щ. долара. Подобно на Куомо и FINRA е попаднала на доказателства, че брокерите са продавали инструментите неправомерно. Щатските и федералните регулатори, включително и Комисията за ценни книжа точно и фондови борси, проучват как посредниците са продавали въпросните ценни книжа преди в средата на февруари пазарът им с общ обем 300 млрд. щ. долара да спре да функционира. Според надзорниците фирмите, провеждащи периодичните аукциони на дълговите продукти са абдикирали от утвърдената си роля на купувачи от последна инстанция и са зарязали инвеститорите, натъпкани с книжа, от които не могат да се отърват.
Експертите от FINRA са съсредоточили вниманието си върху онези компании, които все още не са уредили споровете си с контролните органи и имат най-голям брой клиенти с вложения в ценни книжа с определяни на аукциони лихви, твърди източникът на информацията. Тук влизат национални, регионални и бутикови финансови структури, както и брокери, свързани с банки и застрахователи. Надзорникът от Вашингтон проверява дали те са се уверили, че посредниците разбират същността на продуктите и дали са обяснили рисковете на потребителите. Следователите прекарват през иглени уши комуникационните системи на фирмите с банките, провеждали аукционите, защото брокерите наддават, за да помогнат на продажбите. Контролният орган изисква записи от внесените оферти за продуктите и за вложенията на клиентите, копия от материалите за обучение и реклама, от фирмените анализи на риска и от резултатите от вътрешните проверки.
Ако се открият доказателства, че фирмите са продавали дълга, игнорирайки очевидните признаци за отслабване на пазара, те могат да отнесат строги наказания, предупредиха от офиса на прокурор Куомо. Ръководството на Шуоб разпространи официално изявление, че сътрудничи на контролните органи по исканата информация и отбелязва, че компанията не е гарантирала подобни ценни книжа, нито ги е препоръчвала на клиенти, а просто е действала като агент за удобство на потребителите когато те са питали за продуктите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във