Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЩАТСКИ НАДЗОРНИК ДИСЦИПЛИНИРА МАГНАТ ОТ ХОНКОНГ

Трудно е да се намери по-подходящо време за погребване на лоши вести в Хонконг от ранните часове на 6 февруари. На тази дата обикновено пресата вече е отразила почти всички световни новини и се готви за неколкодневните празници по случай китайската нова година. Бизнесът в града замира и разговорите около празничните маси се прехвърлят от служебните към семейните дела. Точно в тази атмосфера обаче щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси съобщи, че обвиненията срещу Дейвид Ли, че се е възползвал от вътрешна информация при борсови операции, са били уредени извън съда.
Роденият на 13 март 1939 г. в Лондон сър Дейвид е в центъра на почти всички важни събития в Хонконг. На първо място, той е председател и главен изпълнителен директор на Бенк ъф Ийст Ейша (Bank of East Asia) - най-голямата независима местна банка. Тя е основана през 1918 г. и книжата й са регистрирани на фондовата борса в Хонконг. Днес пазарната й капитализация е около 2.5 млрд. щ. долара. Бенк ъф Ийст Ейша има над 100 клона, чрез които обслужва дребните си клиенти в Хонконг. Ли оглавява предизборната кампания на сегашния управител на територията и като член на Законодателния съвет е по-близък до силните на деня тук от когото и да било друг. През октомври 2005-а е избран и в Изпълнителния съвет на територията след като се отказва от английското си гражданство. Този акт обаче не му отнема правото да прибавя към името си рицарското звание, което Британската корона му присъжда през 2005-а за принос към английската образователна система. Сър Дейвид участва и в бордовете на няколко местни и международни компании, включително и на Дау Джонс, до поглъщането й от Нюз корпорейшън на Рупърт Мърдок.
Всъщност именно тази позиция го вкара в острия сблъсък с Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ. Според твърденията на експерти от щатския надзор, след като през април 2007-а научил за намерението на Мърдок да предложи голяма премия, за да купи Дау Джонс, Ли отлетял до Шанхай заедно с Майкъл Лиюнг - друг магнат от Хонконг, на когото споменал за бъдещото поглъщане. Лиюнг пък се разбъбрил пред дъщеря си Шарлът Уонг и пред зет си, които впоследствие купили акции на Дау Джонс за 15 млн. щ. долара. И ги продали на 4 май 2007-а (няколко дни след като на 1 май Нюз корпорейшън направила официалната си оферта за поглъщане) с 8 млн. щ. долара печалба. Необичайно големият размер на описаната сделка и използването на заемни средства за осъществяването й веднага привлекли вниманието на щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси, която започнала разследване със съдействието на инвестиционната банка Мерил Линч (Merrill Lynch) - основния брокер на операцията. До 8 май 2007-а борсовият надзорник вече бил подал спешен иск срещу фамилия Уонг и започнали дълги преговори.
Лиюнг и семейството му се съгласили да платят 8.1 млн. щ. долара за неправомерно реализираната печалба плюс глоби за още 8.1 млн. щ. долара. Сър Дейвид също се съгласил да плати 8.1 млн. долара. Нито един от двамата съзаклятници не признал, нито отхвърлил вината си. Наказателните суми не са малки, но за Ли се твърди, че само през миналата година е спечелил около 3 млн. щ. долара от покупка и продажба на жилища, а американското списание Форбс оценява личното състояние на фамилията на 1.4 млрд. долара. Освен това за човек с неговото положение парите са най-малкият проблем. Много по-сериозен удар щяха да са евентуалните санкции, които биха блокирали участието му в политическия и корпоративен живот. Но Комисията за ценни книжа и фондови борси се въздържа от такива мерки, а не обвини сър Дейвид, че се облагодетелствал лично от борсовите сделки.
Все пак в официалното си съобщение по делото ръководството й изпрати сериозно предупреждение и изрази надежда, че този случай е силно послание към корпоративните мениджъри да са дискретни, когато обсъждат важни бизнес въпроси извън заседателните зали. А изявлението освен че поставя в неудобно положение Ли, цели също да обърне внимание върху случилото се на бъбривия Хонконг, където сведенията не се дават непременно срещу незабавна отплата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във