Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шойбле: Ще се опитаме да ограничим щетите от Брексит

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че Европейският съюз се опитва да ограничи негативните ефекти за Великобритания от Брексит, но подчерта, че страните, които желаят да извлекат ползи от единния блок, трябва също така да поемат и съответнитe ангажименти.

"Смятам, че решението за Брексит беше погрешно, но ние трябва да го уважаваме. В тази връзка ние трябва да намерим справедлива линия на поведение - ако Великобритания все още иска да има добър достъп до единния европейски пазар, тя ще трябва да поеме съответните ангажименти, но ако Обединеното кралство не желае това, тогава ще бъде изолирано, което би било срама за страната", посочи Шойбле в интервю за радиостанция "Дойчландфунк".

"Ще се опитаме да ограничим негативните ефекти за Великобритания доколкото е възможно, но трябва да е ясно, че останалата част от Европа не трябва да бъде ощетена от това", отбеляза той.

Немският финансов министър за пореден път определи като погрешни призивите за помпане на повече "евтини" пари в Европа, вероятно визирайки агресивната стимулираща политика, провеждана от ЕЦБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във