Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Широк фронт срещу "патриотичния" закон за личния фалит

S 250 a79f0581 64dc 4349 aca3 7f2654112b6b

За втори път финансовият сектор в България е на път да създаде широк фронт срещу законодателна инициатива на "Обединени патриоти".

Най-меко казано, идеята на "патриотичната" формация да напише закон за личния фалит, е с добри намерения, но изпълнението отвсякъде е през пръсти.

Макар и с дипломатичен тон, точно това казват и институциите, които са пряко ангажирани с опазването на финансовата стабилност в страната - Българска народна банка и Министерството на финансите. Нещо повече - под техните становища до Правната комисия в парламента не стоят подписите на никому известни чиновници, а на ръководителя на "Банков надзор" Радослав Миленков и на финансовия министър Кирил Ананиев. 

 

Куп дефекти

И БНБ, и финансовото министерство подчертават, че "представеният законопроект не би могло да допринесе ефективно за разрешаване на очертаните в мотивите проблеми и постигане на заявените цели". Не са взети предвид и отраженията на закона върху сектора на финансови услуги. Списъкът със засегнатите страни обаче е доста дълъг. Като започнем от банките и стигнем до дружества за финансов лизинг, гаранционни сделки, придобиване на вземания по кредити, както и други форми на финансиране - факторинг, например.

Специално в становището на централната банка се чертае доста мрачна картина. Вносителите на законопроекта не са предвидили ефекта от обратно действие на закона по отношение на задължения възникнали преди влизането му в сила. Очаква се това да има отражение върху размера на собствения капитал на банковия сектор, включително капиталовите съотношения и обема на необслужваните кредити.

"Също така следва да се има предвид и потенциални ефекти като забавяне и значително оскъпяване на кредитирането като цяло, както и естествения стремеж на финансовите посредници да компенсират ефекта от евентуалното приемане на подобни мерки с промяна в ценовата си стратегия извън предлагането на кредити", казват също от банковия регулатор. Което може да се разглежда като предупреждение за увеличение на таксите и комисионите, ако законопроектът бъде приет.

В становището се акцентира, че "Обединени патриоти" не са предвидили достатъчно гаранции за добросъвестност на длъжниците и адекватни механизми срещу умишлено изпадане в несъстоятелност с цел извличане на ползи, а това е в сериозен ущърб на финансовите институции.

"Не са защитени интересите на кредиторите"

Както стана дума, да се осигури защита на длъжниците, които със сигурност ще се увеличат заради кризата, е добро намерение. Затова Министерството на финансите изказва подкрепа за защитата на правата и интересите на добросъвестните длъжници, както и справедливо удовлетворяване на кредиторите им.

Мигновено след това обаче в становището се изтъкват множество недъзи на законопроекта. Например финансовото министерство е категорично, че "липсват достатъчно гаранции за добросъвестност на длъжниците и не са защитени интересите на кредиторите, като не са създадени достатъчно механизми за справедливо удовлетворяване на вземанията на всички кредитори на длъжника. Правилата за откриване, провеждане и приключване на производството за защита са непълни и безразборно смесват елементи на охранително и исково производство, като са в интерес единствено на длъжника."

Посочено е още, че без никакви аргументи е предвидено да се спира начисляването на лихви и неустойки върху всички задължения, установени в рамките на производството за защита. Логично е, че обстоятелство би стимулирало длъжниците да спрат с плащанията. Поантата също е красноречива: "Приемането на законопроекта в предложената редакция би довело до задълбочаване на проблемите, както и до правна несигурност с дълготраен характер".

 


Патриотите ще форсират проекта


"В България има един постоянен синдром - никой да не смее да вземе решение. И да свърши нещо, което е задължително да се свърши. В случая например Правосъдното министерство има задължение да предложи закон за частния фалит. Направена е работна група, която работи месеци наред. Ние поканихме в парламента представители на министерството и те казаха, че това не им е приоритет и може да се случи някъде към 2022 година. Така че становище в стил в социалистически дух "не разбирам, но не съм съгласен" ми е трудно да приема", заяви пред "БАНКЕРЪ" един от вносителите на законопроекта и съпредседател на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. 

По думите му всеки в тези становища се е опитал да търси кусури. Депутатът подчерта, че става въпрос за въвеждане на европейска директива, което е задължително.

"По този начин лишаваме българските граждани от защита, която европейското закондателство иска да им даде. Нито едно от ведомствата не предприема конструктивен подход, не дава предложения, които да решат проблема. Знам как работи една администрация - в повечето случаи се отива при министъра и се пита дали едно становище да е положително или отрицателно. Очевидно всички институции са получили указания да бъде отрицателно", смята Веселинов. 

Според него това е по-добре за банките, за колекторските фирми и частните съдебни изпълнители, но не е по-добре за българските граждани. Все пак той признава, че законопроектът не е съвършен и няма нужда от доработване.

"Казва се, че е нарушен балансът между кредитори и кредополучатели, но никой не казва как. Желанието да се отрече законопроектът като цяло е толкова очевидно, че не прави чест на българската администрация", добави Искрен Веселинов. 

Засега законопроектът не е разгледан от нито една комисия, но Веселинов е категоричен, че "Обединени патриоти" ще го заложат "като първа точка" в следващата пленарна сесия и той със сигурност ще се гледа в рамките на това Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във