Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шиндзо Абе ще стимулира Япония с 13.2 трлн. йени

Шиндзо Абе

Японският премиер Шиндзо Абе изненада на 5 декември финансовата общност с пакет от финансови стимули за 13.2 трлн. яп. йени  и той е  първият от 2016-а насам. Целта е да се компенсират щетите, нанесени от супертайфуна "Хагибис", да се осъвремени инфраструктурата и да се инвестира в нови технологии. Описван като "15-месечен бюджет", пакетът е един от най-щедрите след финансовата криза от 2008-2009-а. С  него Япония иска да се защити от слабостта на световното стопанство, от тежестта на неотдавнашния ръст на потребителския данък и от риска от забавяне на националното си стопанство след Олимпийските игри в Токио през идното лято.

"Успяхме да съставим подходящ и могъщ пакет за първите икономически стимули на епохата Reiwa", заяви Абе на съвещанието на управляващата коалиция преди решението на кабинета за фискалната подкрепа на стопанството. Въпросната епоха е времето на управление на новия император Нарухито. 

Пакетът се появява в условията на световното движение към по-щедра фискална политика, с която правителствата се опитват да компенсират хилавото частно потребление и да извлекат полза от възможността  да ползват кредити при свръхниски и дори  при  отрицателни лихвени проценти.

Трите стълба на правителствения план са възстановяване, реконструкция и сигурност срещу природни бедствия; подкрепа за преодоляване на риска от икономическо охлаждане; и инвестиции за времето след Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио. Заложената сума се равнява приблизително на 1.9% от 15-месечния БВП на Япония - значително над миналогодишния допълнителен бюджет от 3 трлн. йени и достатъчно голям, за да повлияе на икономиката на страната. 

Анализаторите все още подхождат предпазливо към въпроса за влиянието на стимулите. Икономистът от офиса на  "Моргън Стенли" в Токио - Такеши Ямагучи, отбелязва, че МВФ е прогнозирал фискално затягане в размер на около 0.7% от БВП на Япония за 2020-а в резултат на повишението на потребителския данък - съотношение, което стимулите за 13.2 трлн. йени ще компенсират до грубо нула процента. Все пак, чистият размер на фискална подкрепа засега е несигурен, защото може да се стигне до  компенсиращи орязвания на редовния бюджет за идната година.

Числата, огласени от правителствената канцелария, предполагат, че 9.4 трлн. йени от представената обща сума ще е за действителни правителствени разходи, като 7.6 трлн. йени ще дойдат от централното правителство, а другите - от префектурите и общините. Останалите 3.8 трлн. йени (от заложените 13.2 трлн. йени) ще са под формата на заеми за публични дружества, използващи правителствените супер ниски лихвени проценти.

В стимулите са включени значителни средства за проучвания и развитие, като местните медии смятат, че 220 млрд. йени ще отидат за мобилни комуникационни технологии, надграждащи влизащите в употреба съоръжения от пето поколение (5G). Ще има пари и в подкрепа на младите научни изследователи и за т. нар. проекти "moonshot" (предназначени да решат най-сериозните световни проблеми), по-специално в областта на биомедицината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във