Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ШЕСТИМА КАНДИДАТИ ЩЕ СПОРЯТ ЗА МБТР

Срокът за закупуване на меморандум за финансовото и правното състояние на фалиралата Международна банка за търговия и развитие изтече. Той бе до 15 юли, след което синдиците Владимир Георгиев и Иглика Логофетова ще очакват конкретните оферти за покупката на активите на МБТР или на банката като предприятие. Интересът към нея е неочаквано голям, а битката между отделните кандидати се очаква да бъде доста ожесточена. Поне такова впечатление оставя списъкът от компании, закупили информационен меморандум. Вестник БАНКЕРЪ информира още преди седмица, че това са направили Търговска и инвестиционна компания, ИНВЕСТБАНК и Общинска банка. През изминалата седмица примера им са последвали още три институции. Това са Корпоративна банка, Централна кооперативна банка и фирмата Енерджибанк, която е собственост на контролираното от Христо Ковачки дружество Брикел.
Прогнозите са, че четирите банки ще подадат оферти за закупуване на активите на МБТР. Докато дружествата Търговска и инвестиционна компания и Енерджибанк са специално създадени за придобиването на МБТР като предприятие, след което на нейна основа да се създаде нова кредитна институция. Точно по тази причина двете фирми кандидатстват пред БНБ за получаване на условен банков лиценз.
Търговска и инвестиционна компания е учредена с капитал от 20 млн. лв., като 90.05% от него е внесен от управляваните от Людмил Стойков дружества Еврометал ООД и Дюни АД. Останалите 9.95% са на Корпоративна банка. Плановете на съдружниците са, ако успеят да закупят МБТР, да създадат нова кредитна институция, като след година-две Корпоративна банка продаде акциите си на фирмите на Людмил Стойков. Подобно дублиране на офертите се наблюдава и при Общинска банка и фирмата Енерджибанк. Независимо че фирмите, контролирани от Христо Ковачки, притежават 27% от акциите на Общинска банка, те до голяма степен диктуват правилата на играта в нея. В същото време Брикел, която е учредила компанията Енерджибанк, също е фирма, доминирана от Ковачки. В интервю за в.БАНКЕРЪ преди месец той уточни, че Брикел е продала няколко имота за 15 млн. лв., които е заделила по сметки в Общинска банка, за да участва в планираното увеличаване на капитала й. След като обаче то срещна съпротивата на кмета Бойко Борисов и бе отменено, Ковачки явно е решил да гарантира бизнес присъствието си в банковия сектор, като придобие еднолично друга кредитна институция. Някои финансисти обаче смятат, че той просто е решил да притеснява с присъствието си останалите кандидат-купувачи и евентуално да оттъргува оттеглянето си от надпреварата за МБТР срещу отстъпки в друг сектор на икономиката.
Причините, поради които меморандум е закупила ИНВЕСТБАНК, си остават загадка. Председателят на надзорния й съвет Петя Славова все още отказва да разкрие от какво е предизвикат интересът й към МБТР. Подобни въпросителни обаче няма при Централна кооперативна банка. През изминалите две-три години тя доказа, че може успешно да печели от сделки по покупката и осребряването на активи на фалирали кредитни институции.
До 24 юли синдиците на МБТР ще поканят писмено на преговори всички фирми и банки, закупили меморандуми за продажбата на фалиралата институция. На тях ще бъде уточнена и конкретната сума, която всеки един от кандидатите е готов да разпредели между кредиторите на МБТР. Всъщност именно тази сума ще е най-важният компонент при определянето на победителя в преговорите. Ще припомним, че по неофициални данни в момента активите на МБТР са оценени на близо 7 млн. лева. Синдиците на банката обаче са завели две дела - едното срещу Пощенска банка, другото срещу БУЛБАНК, като претендират, че двете институции неправомерно са взели пари от сметките на МБТР. Искът срещу Пощенска банка е за 4 млн. щ. долара, а срещу БУЛБАНК е за 250 хил. евро. Развитието на тези дела може сериозно да повлияе на цената на активите на МБТР и те внимателно ще бъдат наблюдавани от всички банки и фирми, проявили желания да закупят фалиралата банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във