Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шест възпоменателни монети ще бъдат отсечени през 2023 г.

Програма на Българска народна банка за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на възпоменателни банкноти през 2023 г. включва шест номинала.

Две от тях са с историческа тематика и са от серията „Българска Възраждане“, съобщиха от централната банка. Едната от тях е посветена на 175 години от рождението на Христо Ботев. Тя ще е от сребро и с номинал от 10 лева. Предварителният срок за емитиране е януари следващата година.

Другата монета е посветена на 200 години от рождението на Найден Геров - писателя, езиковеда, фолклориста, общественика и създателя на едно от първите класни училища в България. Той е автор и на „Речник на блъгарский язик с тлъкувание речити на блъгарски и руски“ (1895-1904 г.). Тя също ще е от сребро и с номинал от 10 лева. Предварителният срок за емитиране е февруари.

Ще има една монита и със спортна тематика. Името й е „100 години от основаването на Български олимпийски комитет“. Тя е от сребро и с номинал от 10 лева. Предварителният срок за емитиране е март.

Една монета ще има от тематиката „Именити българи“. Тя ще е от серията „Именити творци“ и се отсича по случай 125 години от рождението на Димитър Талев - автора на тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“. Монетата ще е от мед и с номинал от 2 лева. Предварителният срок за емитиране е август.

Монетата „100 години Богословски факулте“ е от номиналите с тематика „Християнство“. Тя  единствена щее от злато и е с най-голям номинал - 100 лева. Монетата ще бъде емитирана през септември.

С историческа тематика също се издава една монета. Тя е от серията „Средновековни български владетели“.  Монетата е посветена на цар Михаил III Шишман. Той царува от 1323 до 1330 г. и е основател на царската династия Шишмановци - последна във Втората българска държава. Той е последният български владетел, който се стреми към установяване на Търновска военна и политическа хегемония на Балканския полуостров. Води агресивна и амбициозна, но опортюнистична и непостоянна политика, която свършва с катастрофалното поражение в битката при Велбъжд (1330 г.), в която царят е ранен и скоро умира.

Тази монетата ще е от сребро с нанесено частично позлатяване, а номиналът й е 10 лева. Предварителният срок за емитиране е ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във