Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Шест банки са топданъкоплатците у нас

Шест банки присъстват в топсписъка на десетте най-големи корпоративни данъкоплатци в България за 2015 година. Това се вижда от отговор на Министерството на финансите на депутатско питане на групата народни представители Методи Андреев, Мартин Димитров и Петър Славов.

Според данните, предоставени от финансовото ведомство, най-големите данъкоплатци са "Юробанк България", Централна кооперативна банка, "Лукойл Нефтохим Бургас", "Уникредит Булбанк", "Аурубис България", НЕК, "Алианц банк България", "Лукойл България", "Банка ДСК" и "Сосиете Женерал Експресбанк". 

През 2014-а в топ 10 са влизали  "Юробанк България", "Лукойл Нефтохим Бургас", "Аурубис България", "Централна кооперативна банка", "Лукойл България", НЕК, "Уникредит Булбанк", "Банка ДСК", "Булгаргаз" и единствената презастрахователна компания у нас "Джи Пи Презастраховане“. 

От отговора на бившия финансов министър Владислав Горанов става ясно, че засега не може да бъде предоставена информация за 2016 г., тъй като все още не е изтекъл срокът за подаване на годишните данъчни декларации.

"Данните за конкретния размер на декларираните приходи, за печалбата и за платения от тях корпоративен данък са данъчна и осигурителна тайна", пише още в отговора на Горанов. 

От данните на Българската народна банка се вижда какъв данък печалба превеждат по сметките на Националната агенция за приходите банките. Но това е само малка част от данъците, които финансовите институции плащат на държавата.

Например към края на 2015 г. данъкът върху печалбата на "Уникредит Булбанк" е бил 33.230 млн. лева. Сумата за "Банка ДСК" е била 30.955 млн. лв., а "Юробанк България" е платила 14.459 млн. лева.

От данните на Централната банка се вижда, че платеният данък от "Сосиете Женерал Експресбанк" е бил 9.323 млн. лева.

Към края на 2015-а сумата, която е внесла в държавната хазна Централна кооперативна банка е 4.200 млн. лв., а "Алианц банк България" е платила 3.589 млн. лева.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във