Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шефът на UnіСrеdіt излиза от състезанието за главната роля в HSBC

Жан-Пиер Мустие

Главният изпълнителен директор на UnіСrеdіt Жан-Пиер Мустие се отказва от управлението на европейския конкурент HSBC, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на свои източници. От италианския кредитор съобщават, че Мустие ще остане на поста си, след като през миналата седмица стана ясно, че е един от основните външни кандидати за управлението на най-голямата европейска банка HSBC.

"Наскоро UniCredit даде началото на нов план до 2023 година, с който целият мениджърски екип, включително Жан-Пиер Мустие, са напълно ангажирани", се казва в съобщението на финансовата институция.

Преди дни банковият гигант HSBC обяви, че ще съкрати 35 000 работни места или 15% от персонала си като част от план за драстично намаляване на разходите. Кредиторът планира и продажбата на активи в размер на 100 млрд. долара, като намали размера на своята инвестиционна банка и обнови бизнеса си в САЩ и Европа.

59-годишният Мустие съкрати около 14 000 работни места в UniCredit. Акциите на италианската банка се повишиха с над 30 на сто през миналата година, изпреварвайки повечето си европейски партньори. Тъй като работата на UniCredit се подобри, тя позволи на Мустие да даде още по-амбициозни цели: този месец кредиторът заяви, че може да ускори плановете си да върне по-голяма част от печалбата на акционерите.

От UniCredit са отказали коментар.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във