Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Шефът на КФН на молитвена закуска с Обама

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев ще бъде гост на американския президент Барак Обама на организираната от него молитвена закуска в началото на февруари. Това каза шефът на КФН специално за БАНКЕРЪ. Посещението, на което Мавродиев ще представя България, ще се осъществи от 7 до 9 февруари, след като Обама влезе официално във втория си президентски мандат.


Получих лична покана от Организационния комитет и много се зарадвах, сподели Мавродиев. На закуската ще бъдат ключови политици и общественици от цял свят. От американска страна ще присъстват членовете на правителството, конгресмени и сенатори.


Мавродиев има изготвена специална програма за престоя си в САЩ с множество срещи. Поканата ме завари неподготвен за форума, тези дни ще говоря с американското посолство в София за организацията на този форум, дрескода и така нататък, призна Мавродиев.


Тридневната закуска е въведена от Айзенхауер. Прави се всяка година в първия четвъртък от февруари. Български представители са поканени за първи път от Буш-баща през 1991 г., следват поканите от Бил Клинтън, Буш-младши и сега за втори път от Барак Обама. За закуската не се харчи нито цент от парите на данъкоплатците. Всичко е на доброволни начала. В самата церемония участват между 3 и 4 хиляди души, подбрани от целия свят. А екипът, който я организира, е от 30 човека.


Междувременно стана ясно, че Комисията за финансов надзор затяга контрола над инвестиционния пазар у нас. За месец само Управление Надзор на инвестиционната дейност е издало 44 наказателни постановления и е съставило 21 акта за установяване на административни нарушения. Това показва официалната статистика на КФН за ноември 2012-а.


Като национален регулатор на небанковите финансови услуги комисията е на мнение, че защитата на потребителите налага социално приемливи и желани ограничения върху финансовата индустрия и взаимоотношенията й с потребителите. Това заяви Антония Гинева, член на КФН.


От небанковия надзорен орган отказват да съобщят колко проверки на инвестиционни посредници текат в момента, но техният брой не е никак малък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във