Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шефът на кабинета на Горанов оглави Комисията по хазарта

Георги Йорданов

Министърът на финансите Владислав Горанов освободи по негова молба председателя на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев и в изпълнение на своите правомощия, съгласно чл. 18, ал. 1 от Закона за хазарта, назначи, считано от днес, 03.02.2020 г., временно Георги Йорданов за председател на Държавната комисия по хазарта, до намиране на титуляр за поста.

Георги Йорданов има богат административен опит. Длъжността началник на кабинета на министъра на финансите заема от ноември 2014 година. Преди това е бил ръководител на Инспектората на Министерството на околната среда и водите. В периода от декември 2010 г. до април 2014-а е държавен инспектор в Инспектората на Министерството на финансите. От януари 2000 г. до октомври 2010 г. последователно е заемал длъжностите директор на Инспектората на Министерството на земеделието и храните и главен секретар на Националната служба за растителна защита. Професионалната му кариера започва в МФ през 1995-а като инспектор в данъчната администрация и главен данъчен инспектор в Службата за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения.

След разговори с министъра на правосъдието, министъра на икономиката, изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“, бяха предприеха действия за промяна в състава на комисията по хазарта. За нейни членове министърът на финансите назначи определените от ръководителите на споменатите институции лица. Това са Стоян Стоянов – главен секретар на Министерството на правосъдието, Паун Илчев – и.д. председател на Българския институт по метрология, Красимир Бояджиев – началник на отдел „Разследване на особени случаи“, дирекция „Контрол“ в Централно управление на НАП и Емил Захариев – директор на специализирана дирекция в ДАНС.

Преди два дни бившият вече шеф Александър Георгиев бе задържан и според информация на прокуратурата е направил пълни самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков. Георгиев беше отведен за разпит още по време на акцията в сградата на Комисията по хазарта през миналата седмица, но едва в неделя е било взето решение за неговото задържане.

В същото време Специализираната прокуратура внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и на един друг от предишните председатели на  комисията Огнемир Митев.

Общо петима души се сдобиха с обвинения. Сред тях е и соченият за ръководител на организирана престъпна група Васил Божков. Според прокуратурата групата е действала от 2014 г. в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари.

Божков бе задържан на 31 януари вечерта в Обединените арабски емирства. В ОАЕ бяха арестувани също Александър Тумпаров, който е управител на "Еврофутбол" и член на надзора на футболен клуб "Левски", както и мажоритарният собственик на ПФК "Левски" Георги Попов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във