Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шефът на Федералния резерв: Напреднахме в нормализиране на политиката си

Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел каза, че доброто състояние на американската икономика и ниската инфлация позволяват на централната банка да приеме подхода на изчакване при взимането на решение за основните лихви, предаде Асошиейтед прес.

В Станфордския университет Пауел посочи снощи, че УФР доста е напреднал в нормализирането на политиката си, като намалява извънредните мерки, въведени, за да подкрепи възстановяването на икономиката след Голямата рецесия.

УФР свива количеството на притежаваните от него държавни облигации и ценни книжа, гарантирани с ипотеки.

Действията на УФР за намаляване на тези книжа, чиято обща сума бе достигнала максимума от около 4,5 трилиона долара, се следят внимателно от инвеститорите.

През октомври миналата година централната банка започна да намалява това свое портфолио и сега то е на стойност около 4 трилиона долара, но някои инвеститори се притесняват, че УФР може да спре да повишава дългосрочните лихви и да навреди на икономиката, като прекалено много свие обема на притежаваните държавни облигации.

Според някои анализатори това портфолио на УФР ще се свие до около 3,5 трилиона долара, което доста надхвърля общата сума от под 1 трилион долара преди началото на финансовата криза през 2008 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във