Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шефът на ЕЦБ информирал Меркел за плановете на банката за покупки на държавни облигации

Президентът на ЕЦБ Марио Драги е провел среща с немския канцлер Ангела Меркел и с финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, за да ги информира за плановете на централната банка да стартира покупки на държавни еврооблигации, съобщава Der Spiegel.

Изданието отбелязва, че планът на ЕЦБ включва покупките на държавни дългови книжа да става от съответните централни банки в еврозоната, като бъде наложен лимит от 20% до 25% от конретния общ размер на държавни облигации, които ще могат да бъдат закупувани. Драги обаче е посочил, че Гърция ще бъде изключена от тази програма, тъй като гръцките държавни облигации не изпълняват необходимите критерии за качество на финансовите активи.

Говорител на Европейската централна банка отказа да коментира информацията на Der Spiegel във връзка с програмата за "количествени улеснения". В същото време говорител на немското правителство потвърди, че е имало "редовни неофициални разговори" на Меркел и Драги в средата на миналата седмица, но отказа да коментари темата на тези разговори.

Управителят на Холандската централна банка Клаас Нот заяви за Der Spiegel, че той би подкрепил идеята националните централни банки да участват при прилагането на програмата за "количествени улеснения". Ако всяка една централна банка купува дългови книжа само на собствената си държава, опасността от нежелано преразпределяне на финансовия риск би била по-ниска, посочи Нот.

Компромисът, който се опитва да направи ЕЦБ, за да получи съгласието на Германия противоречи на поемането на общ риск в еврозоната при стартиране на покупки на държавни облигации и вероятно ще се ограничи до риск на национално ниво. Въпреки, че в този случай негативните последици ще бъдат ограничени в краткосрочен план, тъй като съответните централни банки ще поемат собствени рискове при стартиране на програма за "количествени улеснения", според редица анализатори в средносрочен и дългосрочен план това може да "посее семената" на бъдещи кризи.

Финансовите пазари искат да видят обща пълномащабна програма за покупки на облигации от ЕЦБ с т.нар. "отворен край", докато не бъде достигната целта на централната банка за ценова стабилност (инфлация) в еврозоната на ниво от малко под 2 процентни пункта. Но Германия и нейните съюзници вероятно ще се стремят да орежат предстоящата програма за "количествени улеснения", като не е изключено финансовите пазари да реагират негативно на програма в размер до 500 млрд. евро. Негативната реакция може да се изрази в понижение на европейските фондови пазари, възходяща корекция на еврото и повишение на доходността на държавните еврооблигации в еврозоната.

В тази връзка вниманието на анализатори, икономисти и участници на международните капиталови пазари ще бъде насочено към ключовото заседание на Европейската централна банка в четвъртък (22-ри януари).

Facebook logo
Бъдете с нас и във