Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шефът на "Дойче банк" настоя централните банки да се борят с инфлацията

Кристиан Зевинг

Централните банкери трябва да променят курса си, за да се борят с ускоряващата се инфлация, призова главният изпълнителен директор на "Дойче банк" Кристиан Зевинг Зевинг, изказвайки се на банкова конференция, каза, че не споделя мнението на централните банкери, че повишаването на инфлацията е временно.

"Мисля, че паричната политика трябва да предприеме контрамерки тук – и то по-скоро, отколкото по-късно", смята Зевинг. "Предполагаемата панацея от последните години – ниски лихви с привидно стабилни цени – загуби ефекта си и сега се борим със страничните ефекти от нея", каза още той.

Зевинг е дългогодишен критик на отрицателните лихви, въведени от Европейската централна банка, като мярка за стимулиране на икономиката. Коментарите му отразяват неприязънта на много германски банки към отрицателните лихвени проценти, които твърдят, че са ерозирали маржовете на печалбата им. Те също така подчертават нарастващата загриженост относно неотдавнашното покачване на германската инфлация до 4.6%, което е най-високото равнище от 30 г. насам.

Докато много централни банки по света затягат паричната политика, като прекратяват покупките на активи и повишават лихвените проценти, ЕЦБ ще продължи да купува облигации поне още една година и настоя, че повишаването на лихвите все още е далечна перспектива.

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ, каза в понеделник, че макар нарастващата инфлация да е основна грижа за гражданите на еврозоната, „перспективите за ускорение на инфлацията в средносрочен план остават слаби“. Тя добави в реч пред Европейския парламент, че условията ЕЦБ да повиши лихвите е „много малко вероятно да бъдат изпълнени през следващата година“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във