Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шефът на Бундесбанк: Бежанците са шанс за германската икономика

Президентът на Германската централна банка /Бундесбанк/ Йенс Вайдман изрази мнение, че притокът от бежанци може да е нов шанс за Германия, тъй като страната изпитва недостиг на работна ръка.

„Германия трябва да положи значителни усилия, за да овладее наплива на бежанците. Тази имиграция обаче ни дава шанс, който ще бъде още по-голям, ако успеем да интегрираме добре тези хора в обществото и на пазара на труда“, заяви Вайдман пред в. "Зюддойче цайтунг".

"Заради демографските промени Германия има нужда от допълнителна работна ръка, за да запази растежа на икономиката си“, обясни банкерът. Според някои изчисления през 2020 година трудовият пазар в Германия ще изпитва недостиг от 1,8 млн. души.

Подобно мнение изрази и вицепрезидента на Европейската централна банка Виктор Констанцио в интервю за сайта на институцията. Той посочи, че застаряването на населението на Европа представлява „демографско самоубийство“, което може да бъде спряно от имигрантите.

Според него Европа има нужда от имигранти, за да запази работната си сила. "Това е много наболял проблем, защото от години Европа извършва вид колективно демографско самоубийство. За да променим демографската тенденция, поощряването на раждаемостта не е достатъчно. Това трябва да се случи и чрез имиграцията. Ако не го направим, ще поставим големи препятствия пред растежа и пред благоденствието на бъдещите поколения“, заяви Констанцио.

Facebook logo
Бъдете с нас и във