Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шефът на БНБ: Валутният борд остава до влизането ни в еврозоната

България ще останем във валутен борд до влизането си в еврозоната. Това заяви пред bTV Управителят на БНБ Димитър Радев.

Той уточни, че в България еврото може да бъде прието не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока - влизането ни в т. нар. "чакалня на еврозоната", а тя все още не е направена. "Технически България е напълно готова, но първо националната валута трябва да се присъедини към този механизъм, а след това и самата държава", поясни Радев. Според него влизането на страната в еврозоната ще има положително влияние на икономиката.

Радев посочи, че банковият сектор е в много добра кондиция, а кредитната активност се увеличава.

Управителят на БНБ коментира и набиращите все по-голяма популярност биткойни. По думите му това не е валута, а един спекулативен актив. Той уточни, че биткойните не трябва да се бъркат с дигиталните валути. "Това не са никакви пари, а стоки, които са обект на спекулация", каза Радев.

Той съобщи още, че БНБ е приключила проверката по казуса с източените 3.8 млн. от сметките на футболиста Мартин Петров и е изпратила конкретни предписания към "Уникредит Булбанк".  Радев каза, че след като и двете страни в казуса не правят официални изявления, Централната банка не може да бъде техен говорител. Но все пак обясни: "Принципът е, че при най-малки съмнения, че няма авторизация на плащанията - парите трябва да бъдат възстановени".

Facebook logo
Бъдете с нас и във