Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шефът на "Барклейз" е поредната жертва на педофила Епстийн

Джес Стейли

Английската "Барклейз" е поредната значима европейска банка, освободила главния си изпълнителен директор през последните две години.

В официално изявление в сутрешните часове на 1 ноември банковият борд обяви, че Джес Стейли напуска ръководната си позиция заради начина, по който е описал отношенията си със сексуалния насилник Джефри Епстийн и след разследването на британските регулатори на връзките му с вече покойния американски финансист.  

Решението за отстраняването на Стейли влезе в сила незабавно, а за временен ръководител на "Барклейз" е определен Си Ес Венкатакришнан - шеф на поделението за световни пазари. 

Джес Стейли е главен изпълнителен директор на британския кредитор от шест години, като последните две от тях преминават в сянката на разследването на британските финансови надзорници на 15-годишните му професионални връзки с педофила Епстийн. Стейли е работил редовно с него в предишната си роля на ръководител на частната банка на "Джей Пи Моргън Чейз" и винаги е твърдял, че тези отношения са били прекратени преди да поеме управлението на "Барклейз" през 2015-а. 

Професионалните контакти между Стейли и Епстийн водят началото си от 2000 г. когато американският финансист започва да насочва обещаващи клиенти към Стейли.

През 2004-а Епстийн представя Стейли на Глен Дубин - връзка, която помага на "Джей Пи Моргън" да придобие през същата година мажоритарен дял в хеджинговия фон на Дубин - "Хайбридж кепитъл мениджмънт".  

В периода 2008-2009-а Епстийн прекарва 13 месеца в затвор във Флорида след като се признава за виновен за два случая на склоняване към проституция, единият от които - на малолетна. Тогава Стейли е сред посетителите му, по информация на "Ню Йорк таймс".  

През януари 2013-а Стейли напуска "Джей Пи Моргън" и се прехвърля в хеджинговия фонд "Блумаунтин кепитъл мениджмънт", а по същото време американската банкова група прекъсва връзките си с Епстийн.

През април 2015-а Стейли и съпругата му правят кратка визита на Епстийн на частния му остров, съобщава агенция "Блумбърг" през август 2019-а. няколко месе па-късно - през декември 2015-а - Стейли поема ръководството на "Барклейз". 

През юли 2019-а Епстийн е арестуван и обвинен в трафик на деца за сексуални услуги от федералната прокуратура на Ню Йорк, а месец по-късно е открит мъртъв в килията си. Заключението на властите е самоубийство.

През лятото на същата година Стейли представя на борда на "Барклейз" своята версия за 15-годишните му професионални отношения с педофила, включително и твърденията, че не е имал никакви контакти с него след като става главен изпълнителен директор на британската банка.  

През декември 2019-а британските финансови регулатори започват да разследват обясненията на Стейли за връзката му с Епстийн, а два месеца по-късно бордът на "Барклейз" обявява, че вярва на главния си изпълнителен директор за същността и обхвата на контактите му с американеца и има пълно доверие в него.  

През март 2020-а председателят на британския кредитор Найджъл Хигинс потвърждава подкрепата си за Стейли преди годишното събрание на акционерите и след призива на един от тях - инвеститора активист Едуард Брамсън - бордът да оттегли доверието си в Стейли. 

На 1 ноември се случва неизбежното - оттеглянето на Стейли от поста главен изпълнителен директор на групата и директор на "Барклейз" - след като са получени първоначалните заключения на британските регулатори, които все още не са огласени публично. 

Откакто Стейли поема ръководството на британския кредитор, акциите му са загубили 9% от пазарната си оценка. През 2018-а той е глобен от британските регулатори и от "Барклейз" с общо 1.1 млн. брит. паунда след като се опитва да идентифицира информатора, изпратил критични писма за служител на банката. 

Половината от главните изпълнителни директори на водещите 20 европейски банки са се задържали на позициите си максимум две години, а шефовете на останалите дест кредитни институции са останали на ръководните си постове за средно малко над шест години и половина, сочат изчисления на "Блумбърг", основани на официални банкови декларации.  

Повече от десетилетие след края на световната финансова криза погрешни бизнес модели и сериозни пропуски във фирмената куртура все още поставят европейските банки в неизгодни позиции спрямо конкурентите им отвъд Атлантика заради недостатъчно ефективно управление и ниски печалби. Което клати сериозно столовете на главните изпълнителни директори, които трябва да се съобразяват с по-високите стандарти на регулатори и инвеститори. 

По-сериозните промени на банковите върхове през последните две години преди случилото се в началото на ноември отстраняване на шефа на "Барклейз", са, както следва:

- "Данске банк" освободи през април глания си изпълнителен директор Крис Фогелцанг по-малко от две години след назначаването му заради замесване на името му в разследване на пране на пари;

- Андреа Орсел замени през април Жан Пиер Мюстие като шеф на италианската "Уникредит" след като бившият вече ръководител влезе в сблъсък с банковия борд за банковата стратегия, включително и заради противопоставянето му срещу поглъщания на закъсали местни конкуренти;

- Манфред Кноф пое управлението на "Комерцбанк" през януари след като множество реформи на предшественика му Мартин Цилке не успяха да върнат германската банка на адекватна печалба;

- "Ейч Ес Би Си холдингс" утвърди Ноуъл Куин за главен изпълнителен директор през март 2020-а след неуспешни опити за привличане на външен кандидат на мястото на уволнения банков лидер Джон Флинт;

- Тиджан Тиам подаде оставка като гавен изпълнителен директор на "Креди Сюис груп" през февруари 2020-а след като банката бе разтърсена от случаи на шпионаж на напуснали висшестоящи служители. Неговият наследник Томас Готстейн пък има тежка година след като поредица от губещи сделки разкриха дефицити в банковото управление на риска;

Някои промени на върха минаха по-гладко.

Едно от тях е назначението на Ралф Хамърс за главен изпълнителен директор на "Ю Би Ес груп" през ноември 2020-а на мястото на Серджо Ермоти - един от най-дълго задържалите се на "шефския пост" европейски банкер.

Швейцарският кредитор определи смяната като шанс за надграждане на стратегията й, а не като промяна. Което е доста спорно като се има предвид, че Хамърс, който ръководи "Ай Ен Джи груп" почти седем години, трябва да отговори на доста въпроси за ролята си в предишните пропуски на холандската група да изпълни правилата срещу прането на мръсни пари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във